Cunoscutul economist salajean Alexandru Tamba face câteva observatii critice si aduce lamuriri asupra proiectului de modificare a legii pensiilor promovat de catre Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu. Pentru o lectura mai usoara, redactia a inserat intertitluri articolului.
rn
Pensiile speciale sunt marea nedreptate din sistem,
dar uitam pe moment si explicam pensiile "palmasilor"
rn
"In aceste zile s-a intrat în linie dreapta, cel putin asa sustin guvernantii, în ceea ce priveste modificarea legii pensiilor.
Modificarile sunt destul de multe, iar unele, trebuie sa recunoastem, sunt utile si corecte. Numai ca noi reglementam, sau mai bine spus corectam, o lege care nu creeaza cele mai multe nedreptati, desi si acestea trebuie corectate, mici sau mari, si uitam de marile nedreptati create prin acele indemnizatii de serviciu, numite generic "pensii speciale". Prin crearea fara niciun fundament a acestor "pensii speciale", dar mai ales aria lor de extindere, precum si discrepantele mari fata de pensiile oamenilor obisnuiti, oamenii care au cotizat ani multi la sistemul de asigurari sociale ale statului a caror pensii sunt calculate pe baza contributiei avute la sistemul de pensii, sunt pur si simplu batjocoriti.
rn
Cum iti calculezi cu ce te alegi la batranete,
presupunand stabilitate economica si legislativa
rn
Dar astazi as dori sa vorbesc de modul de calcul al pensiilor majoritatii oamenilor, a celor care beneficiaza sau vor beneficia de o pensie de stat, nu despre pensiile privilegiatilor.
Modul de calcul nu este foarte complicat, dar doresc sa-l explic pentru ca si oamenii care lucreaza sau au lucrat în alte domenii de specialitate sa îl înteleaga. Asta nu pentru ca altii nu ar putea sa-l înteleaga, dar sunt oameni care apar în media, asa cum a fost vineri seara (28 septembrie – n.r.), când un lider important la nivel national al sindicatelor afirma senin, chiar acuzator, ca noua lege a pensiilor nu tine cont de nivelul salariilor si, ca atare, patronatele vor putea da pe linie salariul minim pe economie, la întelegere cu angajatul, pentru ca, nu-i asa?, pensia pe care o va primi va fi aceeasi, indiferent de salariul înscris în contractul individual de munca. Aceasta afirmatie este complet falsa! Este falsa pentru ca punctajul mediu pe an se calculeaza în functie de veniturile lunare ale fiecarei persoane, dupa care numarul de puncte adunate de-a lungul activitatii se vor înmulti cu valoarea punctului de referinta si va rezulta pensia fiecarei persoane.
Dar haideti sa dam un exemplu, pentru a fi cât mai clari: pentru a simplifica calculele, consideram ca o persoana are salariul brut, inclusiv toate veniturile, de 3.000 lei, salariul mediu este de 6.000 lei si are un stagiu de cotizare de 36 de ani.
Presupunând ca timp de 36 de ani nu se modifica nimic, noi ne aflam dupa cei 36 de ani de cotizare, dar si dupa anul 2021, iar inflatia este 0.
Cum se calculeaza pensia: lunar se obtin 0,5 puncte pensie (adica 3.000 : 6.000 = 0,5). Pe an adun 6 puncte, iar punctajul mediu este de 0,5 (adica 6 puncte: 12 luni = 0,5 punctaj mediu pe an). Daca se mentine, asa cum am presupus constanta, în 36 de ani vom aduna 18 puncte pentru pensie.
În anul 2021 valoarea punctului de referinta este de 75 de lei, obtinut astfel: 1.875 lei (valoarea unui punct de pensie în anul 2021) : 25 ani (s-a considerat ca acesta este stagiul mediu de cotizare, statistic vorbind) = 75 lei.
Pensia va fi: 18 puncte (vezi calculul anterior) X 75 de lei = 1.350 lei. Dupa cum se poate observa, pensia este direct legata de veniturile realizate, deoarece punctajul lunar si implicit anual depinde de marimea veniturilor angajatului, NU asa cum spunea acel lider de sindicat! Cu cât veniturile lunare sunt mai mari, cu atâta putem avea mai multe puncte si, evident, o pensie mai mare!
rn
Continua atacul guvernantilor asupra pensiilor private
rn
În alta ordine de idei, pe lânga unele prevederi benefice, cum ar fi de exemplu modicari în ceea ce priveste pensia de urmas si altele, se poate observa ca se continua atacul asupra pilonului II de pensii, adica dupa ce s-a redus contributia la acest pilon de la 5,1% la 3,75%, în noua lege se prevede ca statul sa retina 0,5% din sumele virate catre fondurile private de pensii ca si contravaloare a prestarilor de sevicii privind colectarea, administrarea si virarea contributiilor sociale achitate de catre contribuabili.
Cu alte cuvinte, se retin din banii contribuabililor sume care vor diminua fondul acumulat de catre acestia de-a lungul anilor! Adica punem piedici pensiei private, în conditiile în care în tarile membre U.E. se cauta solutii alternative la pensiile de stat, de cele mai multe ori utilizându-se sistemele mixte, de stat si privat". (dr.ec. Alexandru Tamba)