Pe platoul de marmura din fata Prefecturii sau in vecinatatea halei agroalimentare din Zalau, zeci de florarese si-au etalat marfa ieri, imbiindu-i pe trecatori cu ghiocei, zambile, garoafe, trandafiri etc. Nu credeam ca de Ziua Femeii o sa vad atatea flori, avand in vedere ca sezonul 2017 a inceput greu pentru florari, din cauza temperaturilor joase inregistrate in iarna care tocmai s-a incheiat. Frigul i-a obligat pe producatorii de flori sa cumpere lemne de foc mai multe, ceea ce a dus la cheltuieli in plus. Toate acestea se regasesc in pretul florilor de pe tarabe.
Ana Seichei din Crasna a venit inca de marti in Zalau, cu gandul sa vanda multe flori. „Aici se vand mai bine florile, merita sa fac drumul. Am aflat de la florareasa din Crasna ca de 11 ani se ocupa intens cu floraritul. Se plange ca meseria de florareasa este foarte grea. Imi arata mainile batatorite si zgariate de la munca in solarii. „Nu avem posibilitatea sa cumparam o centrala termica, asa ca am cumparat iarna asta in plus zece metri cubi de lemn, care ne-a costat 2.000 de lei, pe langa brichete si lemnele din vara pe care le-am mai avut. Si-n iarna asta a fost criza de lemne… La asta se mai adauga si multe alte cheltuieli. “n iarna asta ne sculam din doua in doua ore sa bagam lemne pe focul din sobe.
Ana Seichei spune ca cele mai vandute au fost zambilele, lalelele si primulele, la pret de cinci lei pentru primule si de sapte lei pentru ghiveciul de zambile, insa ajung si la 10 lei. „La mijlocul lui ianuarie am scos bulbii cu tarnacopul din pamantul inghetat, am muncit trei zile. Am plantat begonii, buzduci, muscate in solar la caldura pana se incalzeste vremea. Daca nu le facem foc nu cresc, raman mici de tot. Noi avem doua solarii in curte, in Crasna. La 1 marite n-am prea avut ce sa vindem, ca n-au fost inflorite. Bulbii de zambile si lalele nu se pot refolosi. Cat despre profit, ne este mare in acest an, ne scoatem doar cheltuielile. Din 3.000 de zambile puse in pamant, cred ca scot 1.500 de fire care sa le pot vinde, iar celelalte au pierit. La minus 20 de grade Celsius nu a lucrat in pamant nici laleaua, nici zambila. Eu obtin aceste flori cu trada. Altii sunt doar comercianti de flori, cumpara florile de la producator, ori vara le fura din cimitire si le vand la altii. Numai ca eu am clientii mei, aici in Zalau, care ma suna si ma intreaba daca vin cu flori de vanzare. Si pana te cauta clientul nu e rau… spune optimista Ana Seichei.