Un nou termen în procesul intentat de Consiliul Județean Sălaj în încercarea de recuperare a Castelului Wesselenyi din Jibou a fost stabilit de judecătorii Secției civile a Tribunalului Sălaj pentru data de 28 martie.

La termenul din 14 februarie 2022, instanța a acordat un nou termen în cauză pentru administrarea probatoriului încuviințat.

În luna mai a anului trecut, după ce a aflat de vânzarea castelului Wesselenyi, Consiliul Județean Sălaj a cerut în instanță constatarea nulității actelor prin care imobilul a ajuns în proprietatea Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. din Ungaria.

Au fost chemați în judecată de administrația județeană atât vânzătorul, cât și cumpărătorul final și intermediarul. Contractul de vânzare-cumpărare a castelului de la Jibou a fost încheiat în 20 aprilie, iar autoritățile spun că vânzătorul nu a respectat dreptul de preempțiune al Consiliului Județean Sălaj.

Până în prezent au avut loc cinci termene de judecată, în care s-a soluționat situația timbrajului: la primul termen din octombrie s-a acordat un nou termen pentru achitarea taxei judiciare de timbru; la termenul din 10 decembrie, soluția dată a fost acordarea unui nou termen pentru pronunțarea asupra excepției insuficienței timbrării a cererii de chemare în judecată.

 La termenul din 20 decembrie, a fost respinsă cererea de reexaminare făcută de Județul Sălaj, dar cu drept de apel, care s-a și formulat. ”Respinge ca neîntemeiată cererea de reexaminare formulată de petentul J. S. (Județul Sălaj – n.r.) împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, în dosarul nr. 590/84/2021 al Tribunalului Sălaj. Definitivă. Pronunţată azi, 20 decembrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei. Încheiere – Admite cererea formulată de petentul J. S. şi dispune sesizarea Curții Constituționale cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a prevederile art.30 alin.(l) prima teză din OUG nr.80/2013, cu modificările şi completările ulterioare Fără cale de atac. Pronunţată la data de 20 decembrie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, se arată în Hotarârea camerei de  consiliu  nr. 211/ 20.12.2021.

La cel de-al patrulea termen s-a mai acordat un nou termen pentru stabilirea timbrajului și pentru pronunțarea asupra excepțiilor invocate. S-au scurs, așadar, aproape nouă luni în acest proces și abia acum se va trece la judecarea pe fondul cauzei.   

Cum s-a ajuns la proces

Vă reamintim că Andrei Ianicicău, proprietarul cu domiciliul în Șimleu Silvaniei căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut, la data de 20 aprilie 2021, pentru 800 de mii de euro, companiei de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca. La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L., care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Proprietarul a declarat la acel moment, pentru agenția maghiară de știri MTI, că administrația județeană nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului.

Totuși, din documentele administrației județene reiese că termenul a fost respectat.

Castelul Wesselenyi, situat în curtea Grădinii Botanice de la Jibou, o construcție în stil baroc şi clasicist, are două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. A fost construit între anii 1779-1796. Cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul cu 50 de camere.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), cu domiciliul la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. Din grădina de 10 hectare, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de Grădina Botanică.
Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, doar că moştenitorul a fost nevoit să scoată ulterior castelul la vânzare pentru că nu își putea permite să îl renoveze și să îl întrețină.

Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castelul de la Jibou. Prețul a fost diminuat apoi la 900 de mii de euro, aceasta fiind suma de pornire afișată pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL., de unde a fost achiziționat, în aprilie, de către firma clujeană, pentru 800 de mii de euro.

Cine plătește și cum se calculează taxa de timbru judiciar

Taxa de timbru judiciar este plata datorată statului de către toate persoanele fizice și juridice – în vederea soluționării unei probleme juridice, printr-un act de justiție. Plata taxelor de timbru judiciar se datorează pentru judecata în primă instanță, dar și pentru exercitarea căilor de atac.

Valoarea taxelor de timbru judiciar este stabilită de către instanța de judecată, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013. Valoarea taxelor de timbru judiciar pentru acţiunile şi cererile evaluabile în bani se calculează la valoarea prevăzută în acțiune sau în cerere. În cazul în care această valoare este contestată sau este considerată derizorie de către instanță, evaluarea se va face în condițiile art. 98 alin. (3) din Codul de procedură civilă. 

În cazul în care valoarea nu trece de 500 lei, taxa reprezintă 8% din valoare, dar nu mai puțin de 20 lei.  Pentru valori între 501 lei și 5.000 lei, se achită 40 lei plus 7% pentru ce depășește 500 lei. Dacă valoarea e între 5.001 lei și 25.000 lei, se plătește 355 lei plus 5% pentru ce depășește 5.000 lei. Pentru valori între 25.001 lei și 50.000 lei, taxa e 1.355 lei plus 3% pentru ce depășește 25.000 lei. În cazul valorilor între 50.001 lei și 250.000 lei, suma de achitat ajunge la 2.105 lei plus 2% pentru ce depășește 50.000 lei, iar la valori peste 250.000 lei se plătește 6.105 lei plus 1% pentru ce depășește 250.000 lei.

Când cererea vizează dreptul de proprietate sau un alt drept real asupra unui imobil, taxa de timbru judiciar se calculează la valoarea impozabilă a bunului. Dacă această valoare este contestată sau apreciată drept derizorie, instanța va taxa cererea prin raportare la grilele notariale pentru valorile orientative ale proprietăților imobiliare. 

Taxele de timbru judiciar se plătesc anticipat și sunt stabilite diferențiat – după cum obiectul acestora este sau nu evaluabil în bani, cu excepțiile prevăzute de lege. Plata taxelor de timbru judiciar se datorează pentru judecata în primă instanță, dar și pentru exercitarea căilor de atac, în condițiile prevăzute de lege.