Crescătorii de ovine şi bovine vor primi in acest an o subvenţie de aproximativ 10 euro pe cap de ovină şi 100 de euro pe cap de bovină, a anunţat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
La nivelul spaţiul mioritic, zice-se că ar fi in prezent aproape şapte milioane de oi şi capre. Dintre acestea, 6,7 milioane indeplinesc condiţiile de a fi subvenţionate. Adică sunt constituite in turme de minim 50 de oi la un singur proprietar, sau in turme de 25 de capre. Potrivit Aurorei Sabou, director executiv al Centrului Judeţean Sălaj al APIA, 867 de crescători au depus anul acesta cereri pentru 172.898 de animale (oi şi capre). Anul trecut numărul oilor şi al caprelor pentru care s-a solicitat sprijin a fost de 165.840. Asta ne dă de inţeles că numărul oilor şi al caprelor a crescut in ultimul an. Nu mult, dar a crescut. Prima acordată pe cap de animal in 2009 a fost de 44 de lei. Anul acesta, zis-a ministrul Agriculturii că subvenţia de la bugetul de stat va fi de circa 9,5-10 euro. Ce ţi-e dracu@, ce ţi-e mă-sa. Cu un euro, doi sau trei prima pe cap de animal va fi redusă. Dar cum guvernanţii inten- ţionaseră in primăvară să anuleze sprijinul pe cap de animal, deţinătorii de oi şi capre se bucură de sumă, chiar dacă ea este cioparţită faţă de anul trecut.
Sprijin mai mic, dar decat deloc…
Cat despre prima pe cap de bovină, dacă se mai dă anul acesta ori nu se dă, s-a stabilit doar in urmă cu două luni, iar termenul de depunere a cererilor s-a finalizat in urmă cu cateva zile. “Cred că va fi in jur de 100 de euro pe cap de animal” a precizat Tabără. Dacă faţă de 2009, numărul ovinelor din Sălaj a crescut, numărul bovinelor a scăzut cu 3,22 la sută. Aşa se face că pentru prima pe cap de bovină la Centrul Judeţean Sălaj al APIA, 4205 fermieri au solicitat plata pentru 19.599 de capete de bovine. Dacă anul trecut prima pe cap de animal era de 500 de lei, anul acesta, după spusele lui Tabără, va fi de 428 de lei. Decat deloc…
Vacile mănancă nutreţ, nu birocraţie
Cand vor vedea fermierii banii in palmă nu se ştie. Şi anul trecut, de pildă, sprijinul s-a dat in două tranşe. Una in mijlocul iernii, alta la inceput de primă-vară. Iarna bate la uşă şi animalele au nevoie de nutreţ nu de promisiuni, birocraţie, harţogării. Totuşi, se intreabă oamenii, Cand vin banii? „ntrebarea deocamdată cade… alături, grea ca o pasăre lovită de plumbi.
Veste imbucurătoare pentru la anu.
Sectoarele de creştere a animalelor vor fi sprijinite financiar şi in 2011, in pofida lipsei de fonduri, a anunţat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. “Din toată penuria de fonduri şi de sărăcie, vom sprijini sectoarele de creştere a bovinelor, ovinelor, porcinelor şi păsări. Practic mizăm pe aceste sectoare in 2011”, a mai spus ministrul de resort.