Criza politica din Moldova pare sa se fi rezolvat, dupa ce Curtea Constitutionala si-a anulat propriile hotararii din perioada 7-9 iunie. Nu stim ce presiuni au fost asupra CC din Moldova care cerea dizolvarea Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate, nerecunoscand executivul lui Maia Sandu, dar totusi ne putem intrebam cat de relativa poate sa fie constitutia unei tarii asa zis suverane in fata presiunilor din partea Rusiei, SUA si UE? Poate ca aceste presiuni fac si ele parte din "Pachetul atotcuprinzator pentru Moldova", un concept prezentat de Igor Dodon in februarie 2019 la Conferinta Internationala de securitate, organizata la München, in Germania.

rn

Evident ca Igor Dodon a salutat decizia Curtii Constitutionale atata timp cat preia el puterea, dar oare ce s-ar fi petrecut daca nici una dintre tabere nu ar fi renuntat. Am fi vazut probabil un razboi civil cu victime nevinovate, la granitele noastre, tocmai din cauza nerespectarii Constitutiei care spunea clar ca trebuia respectat termenul de trei luni (90 de zile), în care noul Parlamentul moldovean ales trebuia sa -si formeze Guvernul, iar acest termen curgea de la data validarii alegerilor expiraand la 7 iunie.

rn

Intre timp cel care "conducea" guvernul Republici Moldova, presedintele Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc,
dupa ce partidul sau a predat puterea coalitiei dintre Presedintele Igor Dodon si a proeuropenilor condusi de Maia Sandu si de Andrei Nastase a fugit din tara. Intr-o postare pe Facebook el a spus ca retragerea partidului sau de la guvernare înseamn? o noua etapa pentru PDM, iar fuga lui a a explicat-o "prin nevoia de a-si pune familia în siguran?a, motivand ca Moldova nu este o ?ara sigura, „din cauza unora care îsi doresc sa o preia cu forta”.