ANAF a publicat Ghidul de utilizare a aplicației e – Transport, pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili.
Pentru a putea accesa aplicația, este necesar ca utilizatorul să parcurgă procesul de înrolare, în urma căruia se va crea un profil de utilizator. După înrolare, se pot vizualiza detaliile contului creat și există posibilitatea de deconectare în ecranul de Profil Utilizator. Pentru a începe un transport, se finalizează procesul de înregistrare sesiune, completând informațiile necesare.

În timpul unei sesiuni de transport activ, se pot vedea: starea sesiunii cu informațiile care au fost introduse, durata de la pornire, semnalul GPS și cel GSM și starea bateriei. În fiecare minut, locația GPS se trimite automat către ANAF. În cazul în care sunt probleme de semnal, utilizatorul primește notificări regulate. După finalizarea sesiunii de transport, șoferul va reveni la pagina de pornire.
Până la data de 31 august 2024, aplicția e –Transport este în perioada de testare, timp în care beneficiarii se pot familiariza cu utilizarea ei, fără să fie aplicate sancțiuni. Aplicația este gratuită.

Potrivit ANAF, Sistemul național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e – Transport urmărește creșterea capacității administrative de combatere a fraudei fiscale prin implementarea de soluții digitale inteligente în vederea gestionării uniforme și controlului eficient al transporturilor rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și al transporturilor rutiere internaționale de bunuri.

Ce transporturi sunt monitorizate

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

La nivel național, obligațiile declarării datelor cu privire la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat revin furnizorului din România, în cazul tranzacțiilor interne, și operatorului economic care transportă, încarcă și descarcă pe teritoriul României bunuri cu risc fiscal ridicat.

Obligațiile declarării datelor cu privire la transportul internațional al bunurilor revin destinatarului înscris în declarația vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declarația vamală de export, în cazul bunurilor care fac obiectul operațiunilor de import sau export, după caz; beneficiarului din România, în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri; furnizorului din România, în cazul livrărilor intracomunitare de bunuri; depozitarului, în cazul bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât și pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul național din una sau mai multe partide de bunuri.

Transportatorul rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziționare a vehiculului de transport, care fac obiectul declarației, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport, să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații care utilizează tehnologii de poziționare și transmisie de date prin satelit, să pună la dispoziția conducătorului auto codul UIT3 primit, care este generat de Sistemul RO e-Transport, prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri.