Este a doua fuziune majoră dintre două formațiuni politice, după cea dintre PNL și PDL. USR și PLUS devin, astfel, de vineri, 16 aprilie, un singur partid, prin decizia Curții de Apel București. Este vorba despre o fuziune prin absorbție, USR absorbind structurile PLUS.
”Voința membrilor celor două partide devine realitate: suntem, de astăzi (n.r. vineri), un singur partid. Acesta este singurul proiect politic reformist care s-a construit în ultimii ani în România la care am pus umărul, în ciuda celor care ne-au tot pus piedici la fiecare pas. Este un proiect politic de viitor care are deja în istoric patru campanii electorale duse împreună, cu rezultate bune, un proiect politic în care lucrăm ca o singură echipă de mai bine de doi ani”, este mesajul pe care atât USR, cât și PLUS, l-au transmis publicului.
„Este încă un pas important înainte pentru USR PLUS, în ceea ce privește proiectul care aduce reformă și schimbare în România. Decizia de astăzi (n.r. vineri) a instanței ne așează în logica unui partid puternic, care a adunat împreună cele mai importante energii de schimbare și reformă din societatea românească. Le mulțumesc colegilor mei din USR și PLUS care au avut tăria și înțelepciunea de a trece peste toate dificultățile inerente pentru a construi o alternativă cu adevărat credibilă pentru ceea ce înseamnă acea Românie modernă și europeană pe care o așteptăm. Îi mulțumesc lui Dacian Cioloș pentru echilibrul și perseverența de a fi parteneri în acest proiect și de a construi împreună o forță politică credibilă“, a declarat Dan Barna, copreședinte USR PLUS.
”De mai bine de doi ani, cele două partide, USR și PLUS, au fost în logica unei singure echipe, iar aprobarea fuziunii de astăzi (n.r. vineri) doar formalizează ceea ce noi simțeam deja natural. Suntem de azi (n.r. vineri) un sigur partid, unul puternic, cu cea mai mare dorință de reformare a țării, un partid cu aleși locali, naționali, europeni și cu membri în Guvern. Fuziunea este, de astăzi (n.r. vineri), definitivă, în ciuda multora care au încercat să împiedice acest moment. Îi mulțumesc lui Dan Barna pentru că am reușit să aducem proiectul politic în acest punct. Mulțumiri tuturor colegilor și susținătorilor care au crezut în noi. Împreună suntem puternici”, a spus și Dacian Cioloș, copreședintele USR PLUS.
Fuziunea celor două partide, legalizată de Curtea de Apel București, vine pe fondul unei crize guvernamentale generată de demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu (PLUS), de către premierul liberal Florin Cîțu. În perioada următoare, noua formațiune politică are de gestionat propria poziție în echipa guvernamentală și în zona puterii, precum și fuziunea efectivă de la nivelul organizațiilor simple până la conducerea națională. Asta înseamnă alegeri interne și luptă politică în interior pentru ocuparea posturilor de conducere între foștii membri USR și foștii membri PLUS la toate nivelurile organizaționale. Și, așa cum am văzut deja în cazul fuziunii PNL-PDL, putem să ne așteptăm la mișcări interesante în interiorul organizațiilor, plecări de membri și chiar canibalizare internă în organizații.
Urmează alegeri interne
Fiind vorba de o fuziune prin absorbție, în care fostul USR a absorbit fostul PLUS, noua formațiune politică va funcționa după statutul fostului USR. După legalizarea fuziunii, urmează alegeri în organizațiile locale și județene care trebuie finalizate în 60 de zile. După ce noua formațiune politică își alege structurile din teritoriu, trebuie să organizeze alegeri pentru structurile de conducere naționale în alte 60 de zile. Practic, stabilizarea structurilor interne ale USR-PLUS trebuie să se finalizeze în maximum patru luni de la momentul deciziei Curții de Apel București.
”Mă bucur că după doi ani de zile în care noi ne-am dorit să fim un singur partid, și asta s-a văzut prin faptul că am participat împreună în ultimele patru alegeri electorale cu rezultate foarte bune, în sfârșit s-a definitivat și legal fuziunea. Din acest moment, conform protocolului de fuziune, avem la dispoziție 60 zile pentru a alege noi structuri de conducere la nivel local și județean și 120 zile pentru alegerea structurilor de conducere naționale. În acest moment, conducerile județene și cele naționale funcționează în sistem bicefal. Desfășurarea activității noii formațiuni va avea loc după statutul USR, acesta fiind partidul care a absorbit PLUS, radierea celui din urmă din registrul partidelor politice urmând a fi făcută în următoarele două-trei săptămâni”, a precizat pentru Graiul Sălajului senatorul Cristian Viașu.
Sa speram ca acest avorton nu va rezista mult! E ca și o relație extraconjugală! Un adulter care nu va tine mult!