Începând de ieri, zălăuanii pot face cumpărături în noua hală agroalimentară din centrul municipiului. Deocamdată s-a deschis doar parterul, unde găsiţi sectoarele amenajate pentru vânzarea de fructe, legume, zarzavat, lactate, ouă, flori, produse apicole.
La primele ore ale zilei de ieri, cei mai harnici au fost comercianţii, cei care intermediază vânzarea produselor agricole. Ei ocupă şi cele mai vizibile locuri, în centrul halei, aşa cum în fosta piaţă ocupau mesele din faţă.
De data aceasta, cumpărătorul ştie sigur dacă produsele pe care le alege sunt locale, de la producător agricol sau de la comercianţi. Pe fiecare masă este scris numele celui care a închiriat masa sau vitrina.
În lateral, pe două părţi, se întind mesele producătorilor agricoli. Cam goale în prima zi de comerţ în noua hală agroalimentară, dar am aflat apoi şi cauza. Mulţi agricultori de etnie maghiară n-au venit pentru că au sărbătorit ieri a doua zi de Rusalii.
Pentru a ajunge la sectorul de lactate, clienţii trebuie să traverseze sectoarele de fructe şi legume. Producătorii de lactate îşi prezintă marfa în vitrine frigorifice. Ne spun că, în pofida temerilor dinainte de a se muta în hală, toată lumea şi-a ocupat un loc şi sunt satisfăcuţi de noile condiţii de comerţ. Singura lor nemulţumire este preţul mare pe care trebuie să-l plătească lunar pentru noul spaţiu. Dacă în piaţă plăteau o chirie de 230 de lei pe trimestru, plus 2,5 lei pe zi, în hală chiria lunară pe spaţiu este de 500 de lei, plus taxa de 10 lei pe zi pentru vitrină. Cu toate acestea, producătorii îşi aşteaptă clienţii cu aceleaşi preţuri la produse ca în piaţă.
Producătorul se teme de trişori
Un producător de brânzeturi din Zalău ne spune că speră ca noua locaţie să le aducă vânzări mai mari, dar sunt de părere că Direcţia Generală de Administrare a Domeniului Public (DGADP), instituţie subordonată Consiliului Local, ar trebui să promoveze mai mult noua hală. Acesta cere autorităţilor şi să verifice dacă cei care au certificat de producător au şi animale acasă. stop_coloana “Cerem să se facă controale la ferme sau acasă la producători, să verifice săptămânal dacă au acasă animale sau culturi. Printre noi sunt şi aşa-zişi producători care vând lapte de vacă şi ei n-au acasă vaci”, atrage atenţia producătorul zălăuan.
Chiar dacă a fost prima zi de co-merţ în noua hală agroalimentară, vânzătorii n-au dus lipsă de clienţi. Mulţi zălăuani n-au ştiut că s-a deschis hala şi au mers la vechile mese. N-a fost greu să ajungă în noile spaţii de vânzare, peste drum. Multă lume a intrat în hală doar din curiozitate, pentru a vedea cum arată, dar tot au ieşit cel puţin cu o plăsuţă de căpşuni.
Una peste alta, noua locaţie oferă zălăuanilor un vad de cumpărături în condiţii optime de temperatură şi de igienă.
Urmează surpriza de la etaj
Clădirea nouă, modernă, construită de Primăria Municipiului Zalău, a costat peste opt milioane de lei şi este structurată pe trei nivele.
Subsolul, în suprafaţă de 1.870 de metri pătrati, a fost amenajat ca parcare cu 50 de locuri, pentru clienţi. Spaţiile comerciale au la dispoziţie o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. La parter sunt 1.445 de metri pătraţi, destinaţi vânzării de produse agricole. La etaj sunt 1.540 de metri pătraţi şi urmează să fie ocupaţi de zone comerciale de alimente, precum produse de panificaţie, patiserie, covrigărie, preparate din carne şi mici, produse de fast-food, cafenea, cofetării etc., dar şi produse industriale. Autorităţile spun că după finalizarea procedurii de ocupare a parterului se va trece la ocuparea spaţiilor de la etaj.