S-a dat liber la mariri de salarii in administrația publica locala

imagine-articol0_47404

 

 

 

Nu mai este necesara încadrarea în limitele plafonului de cheltuieli repartizat salariilor


La întâlnirea pe care a avut-o vineri cu secretarii și primarii de județ, prefectul Ionel Ciunt a anunțat ca administrațiile locale pot acorda angajaților proprii mariri salariale cu pâna la 12 la suta. Potrivit unor modificari legislative adoptate în septembrie, nu mai este necesara încadrarea în limitele plafonului de cheltuieli repartizate.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a explicat edililor ca în conformitate cu Ordonanței de Urgența nr. 27 din iunie 2015, pentru personalul din instituțiile publice locale se poate acorda o majorare salariala de pâna la 12 la suta. Condiția prevazuta de ordonanța era ca respectiva instituție publica sa se încadreze cu cheltuielile de personal în limitele plafonului de cheltuieli repartizat. Numai ca în septembrie 2015 a aparut Ordonanța de Urgența nr. 41, care abroga și un aliniat din Ordonanța 63/2010 ce se refera tocmai la nivelul maxim al cheltuielilor de personal repartizat pe comune și orașe de catre Administrația Financiara.
”Deci, daca dumneavoastra acum va încadrați în cheltuielile de personal prevazute în bugetul aprobat sau cel rectificat, puteți acorda acest spor de pâna la 12 la suta, întrucât articolul cu plafonul repartizat a fost abrogat”, a explicat Ciunt. Așadar, e liber la majorarea salariala cu 12 la suta, daca sunt bani în ”sacul” primariei.
Dupa ordonanța din iulie care a dat posibilitatea maririlor salariale, Consiliul județean Salaj a procedat imediat la acordarea procentului de 12 la suta angajaților din subordine, constatând ca au plafonul necesar. Primaria Zalau, deși nu avea bani nici pentru a acoperi salariile nemajorate pâna la sfârșitul anului, a decis ”preventiv” majorarea salariilor, pentru când va avea bani. Acum cu siguranța va gasi ceva prin bugetul local, odata ce nu mai exista restricția încadrarii în plafonul pentru salarii.
În administrația locala a județului lucreaza peste 2.000 de angajați. Ca și la Primaria Zalau, în unele primarii s-a riscat deja majorarea salariilor cu 12 la suta, fara a fi sigure ca vor obține o majorare a plafonului, sau poate au banuit ca plafonul impus de Ministerul Finanțelor pentru majorari salariale în instituțiile administrație publice locale va… cadea. Alte primarii nu au putut crește salariile cu 12 la suta, ci doar cu 3 – 4 la suta. Prevederea este considerata discriminatorie, așa ca majoritatea bugetarilor așteapta Legea salarizarii. Deși se afla înca în faza de proiect, Legea salarizarii bugetarilor va putea fi aplicata de la 1 decembrie 2015, și nu din 2016, majorarile salariale fiind interzise în an electoral. Ba chiar ar putea fi introduse unele sporuri eliminate de Guvernul Boc, câteva pe buna dreptate.

Profesorii, mai pe tușa

Angajații din sistemul sanitar tocmai s-au ales cu o marire a salariilor de 25 la suta de la 1 octombrie. Iata ca și angajații din administrația locala obțin ceva ‘în acest an preelectoral. Profesorii, însa, sunt rugați sa mai aștepte. Sa se mulțumeasca cu acel 5 la suta pe care îl vor primi pâna la sfârșitul anului, așa cum au negociat. Și asta nu le convine în noul context al creșeterilor salariale în rândul bugetarilor.
”Este importanta abordarea pe care o vor avea cadrele didactice, care constituie cel mai mare numar de angajați bugetari. Daca ele vor majorari începând din noiembrie, aceasta ar face imposibila creșterea salariilor pentru noi toți din 1 decembrie, spunea Eusebiu Lehene, liderul Sindicatului Liber din “nvațamânt – Filiala Salaj. Potrivit afirmațiilor sale, s-a stabilit ca aplicarea de la 1 decembrie 2015 a Legii salarizarii va egaliza salariile pe funcții similare din cadrul instituției, iar calculul grilei va pleca de la un salariu minim de 1.300 de lei. stop_coloana ”La 1 decembrie va intra în vigoare Legea salarizarii, dar trebuie marite mai întâi salariile mici pe funcții similare pentru ca exista diferențe discriminatorii chiar de 200 – 250 de lei”, precizeaza Lehene.

La Consiliul Județean și în Primaria Zalau se câștiga frumușel daca ești ”cineva”

Salariul mediu net al unui salajean este de 1.300 de lei, cu 25 la suta mai mic decât media la nivel național. Doar 1.400 de lei e salariul mediu net al persoanelor care lucreaza în industrie și 1.200 al celor din agricultura.
În Primaria Zalau sau în Consiliul Județean sunt însa bugetari care câștiga chiar și de patru ori mai mult decât aceștia.
Primul în topul directorilor de servicii este economista Primariei Zalau Mariana Cuibuș, care câștiga 4.665 de lei pe luna, conform declarațiilor de avere publicate pe site-ul Primariei Zalau și pe cel al Consiliului Județean. Pe urmatorul loc în topul salariilor se afla directorul executiv Chirian Catița din cadrul Consiliului Județean, care câștiga lunar 4.240 de lei. Locul trei este ocupat de Ioan Tulai, directorul Direcției de Patrimoniu din Primaria Zalau, care realizeaza un venit lunar de 4.172 de lei. Este urmat de Margareta Paun, tot șef de serviciu în Primaria Zalau, care câștiga lunar 4.133 de lei.
Directorii de instituții subordonate Consiliului Județean câștiga și ei chiar mai bine și decât primarul Radu Capîlnașiu. Corina Bejinariu are un venit lunar cu 300 de lei mai mare decât al primarului, fiind director la Muzeul Județean Zalau. Bejinariu câștiga lunar 3.964 de lei. Și Pop Florica, directorul Bibliotecii Județene, câștiga pe luna 3.797 de lei, ceva mai bine decât Radu Capîlnașiu.
Salarii mari, de peste 3.000 de lei, au alți 11 șefi de servicii din Consiliul Județean sau din Primaria Zalau.
Rodica Ciurte (șef serviciu în Primaria Zalau) câștiga 3.733 de lei. Ardelean Claudia (șef serviciu în Primaria Zalau) câștiga și ea 3.390 de lei, în timp ce Loredana Mureșan (șef serviciu în Primaria Zalau) are și ea un venit de 3.278 de lei. Tot șefi de servicii în Primaria Zalau cu salarii mari sunt și Dan Curea (3.239 de lei), Violeta Conde (3.371 de lei), Adina Predescu (3.496 de lei), Rodica Ciurte (3.733 de lei) și Ramona Butcovan (3.277 de lei). Și Marinela Micu, șef de serviciu în Primaria Zalau, realizeaza un venit frumușel de 2.514 lei.
Și în Consiliul Județean directorii executivi câștiga bine. Marcuș Leontina câștiga lunar 3.411 lei, Pop Letiția face 3.392 de lei lunar, iar Mircea Ghiurco câștiga 3.182 de lei.
Sunt și șefi de servicii cu venituri mai puțin batatoare la ochi, dar cazurile sunt puține. Dobra Cristian, șef de serviciu în Primaria Zalau câștiga doar 1.342 de lei lunar, Ghiuruțan Laurențiu, tot din Primaria Zalau, câștiga 1.341 de lei, iar Simona Ciulea câștiga 1.232 de lei de la Primaria Zalau și 226 de lei de la AJPIS.
”Palmașii” din Primarie și din Consiliul Județean, chiar daca nu se spetesc cu munca, au venituri sub salariul mediu net pe Salaj. La Consiliul Județean Salaj, un șef de serviciu spunea ca duce lipsa de trei persoane în schema. A anunțat concurs de ocupare a posturilor de mai multe ori, dar când concurenții au aflat ce salariu net primesc (în jur de 900 de lei) au renunțat. Un lider de sindicat de la Primaria Zalau spunea ca salariul mediu net al funcționarilor este în jur de 1.050 de lei.