Unica speranta, agricultura
Departe de asezarile urbane, fara nici un investitor in zona, comuna Rus dezvolta in ultima vreme munca la ferme si cultivarea pamantului. Asa cum remarca primarul Alexandru Pintea, locuitorii satelor apartinatoare nu au alte optiuni decat cresterea animalelor, valorificarea laptelui si agricultura. Efectivul actual al acestor asezari include: 350 de bovine, 800 ovine, 500 de porcine 60 de cai. Patru familii din Rus, Fantanele si Buzas s-au incumetat, cu cate 12-16 vaci de lapte, sa se indeletniceasca cu munca de fermier si predau laptele la Napolact, la un pret care inca este mic (0,79 lei/litru). Alti trei consateni de-ai lor detin oi (intre 120 si 180 de capete). Cresterea animalelor se pare ca nu i-a tentat doar pe acestia. Alti 38 de localnici au participat, recent, la un curs pentru lucrator calificat in cresterea animalelor. Sa fie mai mult decat lupta pentru traiul de zi cu zi. Mai mult decat singura optiune locala, poate o moda, iar maine, cine stie, o competitie?
Sunt si unii intreprinzatori care s-au orientat pe castigul cu utilajele agricole: in comuna sunt peste 70 de tractoare, pluguri, discuri, semanatori, cositoare, grape, greble, combine, si recent s-au mai achizitionat, prin Asociatia Crescatorilor de Bovine, aparate de muls. Fiind atat de multe utilaje, nu e de mirare ca pamanturile sunt lucrate in proportie de 80%, asa cum sustine primul gospodar al comunei. Ponderea cea mai mare o detin satele Rus si Buzas, unde se cultiva porumb, grau, secara, ovaz, orzoaica, orz si lucerna.
Apa si canalizarea, prioritare
Primaria comunei Rus a castigat prin Ordonanta 7, finantarea de la bugetul de stat, a proiectului pentru realizarea sistemelor de apa si canalizare. Mai precis, se intentioneaza, dupa finalizarea licitatiei de executie, ca in satele Fantanele si Rus sa fie montate 9,5 km de retele pentru apa si forate trei izvoare (doua la Fantanele, unul la Rus), precum si construirea a doua bazine de colectare a apei in localitatile Fantanele si Rus. Totodata, se vor monta in centrul de comuna 6 km de retea de canalizare si o statie de epurare in ^Balta^. Potrivit primarului comunei Rus, dl. Alexandru Pintea, pana acum s-au alocat de la Guvern, 4 mld lei vechi necesari demararii lucrarilor (din totalul de 31 mld lei vechi) si in functie de ritmul in care vor fi repartizate fondurile pentru aceste investitii, ar fi posibil ca lucrarile sa poata fi receptionate pana la finele lui 2009.
Amenajari pe vale…
Edilii au demarat la Rus un proiect ce vizeaza amenajarea Vaii Iapa impotriva inundatiilor. Asta deoarece, cursul vaii, ce traverseaza satele Fantanele si Rus, pune deseori in pericol cele 70 de gospodarii aflate in apropierea malurilor. Investitia se va derula in cadrul unui proiect PHARE 2006, castigat de Primaria Rus, in valoare de 694.800 Euro pentru care deja s-a semnat contractul de finantare. Contributia comunitatii se ridica la 10,18% din valoarea totala, bani care sunt asigurati de la bugetul judetului si de la Consiliul Local. Executiile vor demara dupa finalizarea licitatiei de proiectare si vor include montarea (pe o lungime de 6,5 km) a trei ecluze pentru colmatarea apei. Vorbind de decolmatare, dl. Pintea a mentionat ca in perioada urmatoare va fi initiat un proiect, prin Directia Agricola, pentru decolmatarea canalelor din satele Buzas si Fantanele (in zonele terenurilor agricole), asemanator celui care s-a implementat in zona Rus-Glod.
…si drumuri modernizate
Chiar daca a trecut doar un an de cand a fost ales in functie, nu putine sunt obiectivele despre care ne-a vorbit primarul Alexandru Pintea. Drumurile sunt cele care fac obiectul predilect al referirilor sale. Punctual, prin Ordonanta 577 s-au reabilitat prin pietruire doi kilometri de drum intre Rus si Fantanele. Alti 2,2 km vor mai fi pietruiti, pentru ca mai apoi acest drum (DC35) sa fie asfaltat. Cu fonduri de la bugetul local (50 milioane lei ) au fost pietruite ulite in Fantanele si Buzas. Cu sprijinul Consiliului Judetean s-a mai asfaltat si portiunea de drum de la intrarea in localitatea Rus (dinspre calea ferata, din E58). Prim-edilul a dezvaluit ca dupa finalizarea proiectelor pentru introducerea apei si realizarea sistemului de canalizare vor fi asfaltate ulitele din satele comunei. Si nu in cele din urma, reprezentantii administratiei locale au in plan si asfaltarea drumului spre Manastirea Rus.
Confort si pentru cei mici
Nici cei mici nu sunt uitati de catre administratia locala. Edilii fac demersuri, la aceasta data, pentru organizarea unei baze sportive moderne in centrul de comuna. Recent a fost achizitionat (cu 650 milioane lei vechi) un teren de 4,3 ha care va completa baza sportiva a satului. Fondurile necesare amenajarii lui, 1,8 mld lei vechi, au fost asigurate prin Ministerul Invatamantului. S-a asfaltat si imprejmuit cu panouri de plasa terenul de handbal. A fost betonat terenul de volei si urmeaza sa fie amenajat si terenul de fotbal. Primarul conteaza pe sustinerea unor sponsori cu ajutorul carora vor fi realizate si tribunele. Domnia sa a mentionat ca in perioada organizarii competitiilor din cadrul Cupei Vailor, din acest an, comuna Rus a beneficiat de sustinerea dlui. Calin Hosu, din partea Asociatiei de Handbal Masculin din Cluj, care a oferit tuturor echipelor participante la concursuri mingi si tricouri. Potrivit sefului administratiei locale, primaria Rus va initia un proiect in cadrul Programului Operational Regional pentru construirea unei sali de sport in vecinatatea scolii, in baza sportiva. Toate acestea si pentru a recompensa rezultatele locale ale echipei de fotbal „Olimpia” Rus dar si cele obtinute de elevi, care s-au clasat pe locul I la: volei masculin, handbal fete si baieti, precum si la fotbal, in cadrul Cupei Vailor.
Si pentru azi, si pentru maine
Administratia locala implementeaza in aceasta perioada, prin Agentia de Protectia Mediului, un proiect prin care sunt amenajate si modernizate doua parcuri din centrul satului Rus. Spatiile vor fi destinate copiilor si dotate cu mobilier de joaca, infrumusetate cu flori si arbusti. Suma pusa la bataie este de 2,147 mld lei vechi. Tot in aceasta perioada, in satul Buzas sunt in derulare lucrarile de reabilitare a scolii primare. Cei 20 de copii (si gradinari) vor invata din toamna in localul scolii vechi care este mai incapator. La Gradinita din Rus s-au amenajat recent si grupurile sociale, iar la scoala veche a fost inlocuit acoperisul. Investitii (ce au cumulat 400 milioane lei vechi) s-au derulat si la caminele culturale din Rus si Fantanele, precum si la Scoala din Fantanele si la Biblioteca Comunala.
De Rus se va mai auzi…
Vor fi poate unii care sustin ca Rus-ul e locul de care nu se mai aude nimic. Ca e locul unde nici investitorii nu poposesc, unde sunt doar doua magazine, un bar, o farmacie si un dispensar. Dar privit din interior, asa cum e el, invesmantat in peisaje pitoresti, in linistea traiului de zi cu zi, unde s-au acumulat atatea realizari gospodaresti, poti afirma ca e un taram binecuvantat. Chiar si pentru cat de mult s-a inaltat Manastirea Sfanta Maria, pentru cat de frumos s-a pictat biserica din centrul satului Rus, ori pentru cum s-a reabilitat lacasul ortodox din Buzas. Si cu siguranta despre Rus se va mai auzi, pentru ca aici, fostul primar, Ioan Cozma, a plamadit o asociatie de dezvoltare intercomunitara ce ar putea aduce bunastare in toate comunele de pe Valea Somesului prin proiecte si fonduri europene. Cat de curand.
Rus: Investitiile si agricultura, intr-o competitie pentru prezent si viitor
Articole
De Bobotează, reguli ISU în biserici
Reprezentanții ISU „Porolissum” al județului Sălaj reamintește câteva măsuri de prevenire împotriva incendiilor pe timpul participării la evenimentele religioase prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul. Obligativitatea respectării măsurilor vine în scopul prevenirii situațiilor de urgență și presupun: Vă dorim să vă bucurați de aceste sfinte sărbători în siguranță!
Mai mult...Premieră medicală: robotul Davinci, cu tehnica Baba, a finalizat cu succes o tiroidectomie completă, fără tăieturi vizibile
O echipă medicală din Sibiu a realizat, în premieră națională, o tiroidectomie (operație la tiroidă)și completă utilizând sistemul robotic da Vinci și tehnica BABA (abord bi-areolar și bi-axilar). Succesul e cu atât mai mare cu cât intervenția nu a lăsat incizii vizibile la nivelul gâtului. Potrivit presei locale, procedura a implicat efectuarea a patru mici incizii: două în zona areolelor mamare și două în zona axilară, prin care au fost introduse instrumentele robotice. Această abordare minim invazivă…
Mai mult...