Noul Cod Civil a fost promulgat şi a urmat Legea de punere in aplicare a Codului Civil prin care se aduc texte modificatoare in proporţie de 18-20 la sută, toate acestea inainte de intrarea in vigoare a Legii, ne-a declarat judecătoarea Pe-tronela Năsăudean. Actul normativ care va intra in vigoare in trei luni aduce modificări substanţiale in materie de divorţuri, cat şi pentru despăgubrile care se pot cere.
Partenerul nevinovat, prejudiciat prin desfacerea căsătoriei, poate cere despăgubiri. Răman in continuare valabile motivele pentru divorţ din culpă exclusivă. Printre acestea se numără infidelitatea unuia dintre soţi, consumul excesiv de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificată a domiciliului, acte de violenţă morală şi fizică sau nepotrivirile de ordin fiziologic. Despăgubirile pot fi in bani, sub forma unei sume globale ori rente viagere, sau dreptul asupra unor bunuri mobile şi imobile.
O noutate in varianta Codului Civil care intră in vigoare din 1 octombrie este şi apariţia contractelor prenupţiale, numite „convenţii matrimoniale” in actul normativ, care stabilesc modul in care se impart, in caz de divorţ, bunurile dobandite după căsătorie. După incheierea convenţiei, aceasta poate fi oricand modificată şi pe timpul căsătoriei.
Printre noutăţile absolute ale Codului Civil se numără şi capitolul referitor la logodnă. Persoanele logodite vor avea drepturi ca şi cele căsătorite, după o perioadă de convieţuire. Logodnicii vor avea dreptul să impartă bunurile dobandite, dar in cazul in care una din părţi rupe logodna in mod abuziv, poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute in vederea căsătoriei, pentru organizarea nunţii sau pentru luna de miere.
A fost introdus divorţul pe cale administrativă, in faţa notarului sau a ofiţerului de stare civilă. O noutate este şi pensia de intreţinere in caz de divorţ şi in cazul in care cuplul nu are copii minori, dacă soţul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a caştigat.
Ruperea logodnei – pedepsită de noul Cod Civil
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...