Noul Cod Civil a fost promulgat şi a urmat Legea de punere in aplicare a Codului Civil prin care se aduc texte modificatoare in proporţie de 18-20 la sută, toate acestea inainte de intrarea in vigoare a Legii, ne-a declarat judecătoarea Pe-tronela Năsăudean. Actul normativ care va intra in vigoare in trei luni aduce modificări substanţiale in materie de divorţuri, cat şi pentru despăgubrile care se pot cere.
Partenerul nevinovat, prejudiciat prin desfacerea căsătoriei, poate cere despăgubiri. Răman in continuare valabile motivele pentru divorţ din culpă exclusivă. Printre acestea se numără infidelitatea unuia dintre soţi, consumul excesiv de băuturi alcoolice, părăsirea nejustificată a domiciliului, acte de violenţă morală şi fizică sau nepotrivirile de ordin fiziologic. Despăgubirile pot fi in bani, sub forma unei sume globale ori rente viagere, sau dreptul asupra unor bunuri mobile şi imobile.
O noutate in varianta Codului Civil care intră in vigoare din 1 octombrie este şi apariţia contractelor prenupţiale, numite „convenţii matrimoniale” in actul normativ, care stabilesc modul in care se impart, in caz de divorţ, bunurile dobandite după căsătorie. După incheierea convenţiei, aceasta poate fi oricand modificată şi pe timpul căsătoriei.
Printre noutăţile absolute ale Codului Civil se numără şi capitolul referitor la logodnă. Persoanele logodite vor avea drepturi ca şi cele căsătorite, după o perioadă de convieţuire. Logodnicii vor avea dreptul să impartă bunurile dobandite, dar in cazul in care una din părţi rupe logodna in mod abuziv, poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute in vederea căsătoriei, pentru organizarea nunţii sau pentru luna de miere.
A fost introdus divorţul pe cale administrativă, in faţa notarului sau a ofiţerului de stare civilă. O noutate este şi pensia de intreţinere in caz de divorţ şi in cazul in care cuplul nu are copii minori, dacă soţul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a caştigat.