In Sălaj nu există camere video pentru depistarea şoferilor care nu au plătit taxa de drum. Doar poliţia rutieră verifică existenţa rovinietei.
Rovinieta electronică a fost introdusă la 1 octombrie şi tot de atunci au inceput controalele. La nivel naţional au fost amplasate 10 camere fixe şi 14 mobile care inregistrează numerele de inmatriculare a vehiculelor şi verifică dacă proprietarul şi-a plătit sau nu rovinieta.
In Sălaj nu există camere video
La nivel judeţean, doar poliţiştii responsabili cu circulaţia rutieră verifică dacă şoferii au documente care să ateste plata rovinietei. „Controalele au inceput la data de 1 octombrie, in colaborare cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania (CNADNR). In judeţul nostru nu sunt camere video fixe sau mobile. Se dau sancţiuni pe drumurile naţionale, insă amenzile primite de şoferii sălăjeni vor fi centralizate doar la finele lunii. Echipajele de poliţie responsabile cu ciculaţia rutieră verifică şi existenţa rovinietei” ne-a transmis Mariana Cristea, purtător de cuvant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ). „In perioada 2-16 octombrie, pe raza judeţului Sălaj se execută activităţi privind verificarea legalităţii transportului rutier de marfă, persoane, starea tehnică a autovehiculelor, agabaritic”, a mai adăugat purtătorul de cuvant.
Potrivit legislagiei, singurele artere pe care nu este obligatorie plata rovinietei sunt cele din reşedinţa de judeţ, respectiv municipiul Zalău.
Rovinieta se poate achiziţiona de la benzinării, oficiile poştale, de pe internet sau prin SMS. Cea mai mică rovinietă este de 3 euro, valabilă şapte zile, iar cea mai mare 28 euro, valabilă 12 luni.
Incasări de 5 milioane euro intr-o săptămană
Şoferii care sunt prinşi in trafic fără a plăti taxa de utilizare a drumurilor naţionale sunt obligaţi să plătească o amendă cuprinsă intre 250 şi 4.500 lei, plus o despăgubire in valoare de 28 euro pentru autoturisme şi intre 96 euro şi 1.210 euro pentru vehicule transport marfă şi camioane. Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a inregistrat in doar o săptămană de la introducerea taxei in varianta electronică venituri de cinci milioane de euro, reprezentand 5 la sută din totalul incasărilor pe anul 2009.