Liderii romi si-ar dori cate un mediator sanitar in toate comunele in care exista comunitati ale etniei. Numai ca multe primarii nu isi permit sa suporte aceste cheltuieli.
Institutia Prefectului judetului Salaj a gazduit vineri o dezbatere intre autoritatile implicate in proiectul de mediere sanitara a romilor salajeni si reprezentantii Centrului Romilor pentru politici de Sanatate – SASTIPEN. Principalele teme aduse in fata autoritatii judetene au fost importanta continuarii programului de mediere sanitara a comunitatilor rome din Salaj si perceptia autoritatilor locale cu privire la descentralizarea serviciilor oferite de mediatorii sanitari. La intalnire au participat Alexandru Vegh, prefectul judetului, Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Claudiu Birsan, presedinte – director executiv al Casei Judetene pentru Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, reprezentanti ai Centrului SASTIPEN si reprezentanti ai unor administratii publice locale.
Presedintele Centrului Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN, Daniel Radulescu, a cerut Prefecturii sprijin pentru a-i convinge pe primarii salajeni de necesitatea angajarii unui mediator sanitar in comunele in care exista comuntati de romi. In prezent, la nivelul judetului Salaj exista din anul 2005 sapte comune care au un mediator sanitar din randul etnicilor romi , a caror utilitate a fost dovedita prin faptul ca sanatatea comunitatilor din care fac parte a fost imbunatatita. In comunele Agrij, Almas, Crasna, Nusfalau; orasele Zalau si Cehu Silvaniei si satul Motis au fost angajati de catre Drectia de Sanatate Publica cate un mediator sanitar. Descentralizarea serviciilor de sanatate implica plata mediatorilor din bugetul local, dar problema este ca multe primarii nu isi permit sa suporte aceste cheltuieli. Alexandru Vegh, prefectul judetului, a promis sa sprijine continuarea activitatii mediatorilor sanitari, dar si a celor scolari, prin finantare mixta. In acest mod, grupul mixt de lucru format din autoritatea locala, Institutia Prefectului, Directia de Sanatate Publica si reprezentantii SASTIPEN vor putea monitoriza si suporta cheltuielile de functionare a mediatorilor. Vegh a spe-cificat ca mai exista primarii din judet care au nevoie de acesti mediatori, concluzie la care s-a ajuns in urma intalnirilor cu primarii de saptamana trecuta. Printre aceste localitati se numara si comunele Sarmasag, Hida, Ileanda, Romanasi, satul Dersida si orasul Jibou.
Directorul DSP Salaj, Ligia Marincas, a subliniat ca, in comunele in care exista mediatori sanitari, comunitatea roma este mai receptiva la programele de sanatate. „Mediatorii sanitari nu au atributiile unui medic. Ei se ocupa de partea preventiva, indruma comunitatea sa mearga la medic, sa accepte vaccinarile, sa se inscrie la medicul de familie. Acolo unde avem mediatori, se observa ca mamele isi lasa copiii vaccinati, se folo-sesc metode contraceptive, exista cazuri in care mediatorii ajuta foarte mult medicii de familie din comuna respectiva”, a subliniat Ligia Marincas. Directorul DSP a precizat ca mediatorii sunt monitorizati periodic, dar descentralizarea poate deveni efectiva cand exista surse de finantare.
Romii vor „mediatori sanitari”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...