Doua cazuri, socante pana la extrem, petrecute in comunitatile de romi din judetul Salaj au zguduit opinia publica in ultima luna. In primul caz este vorba despre doi parinti din Romita, care fiind sub influenta alcoolului si-au ars de viu propriul copil pe o gramada de coceni. Un caz la fel de tulburator s-a consumat in comunitatea de romi din Ileanda, unde un baiat de numai 14 ani a violat o fetita de 5 ani pe care trebuia sa o aiba in grija. Autoritatile sunt legate de maini si picioare din cauza legislatiei prost concepute si nu pot sa-i decada din drepturi pe parintii neglijenti. Intr-adevar, cei doi parinti nu si-au incendiat voit copilul, dar rezulta limpede ca cea mai mare problema a statului ramane integrarea in societate a romilor. Vointa clamata de autoritatile publice de a-i integra in societate prin diverse programe pe romi a esuat. Marea masa de romi traieste in continuare in cartierele de la marginea satelor, iar legea dupa care se conduce comunitatea este cea nescrisa, „tiganeasca”, dupa cum o cunosc multi dintre noi. Organizatiile care apara doar de fatada drepturile romilor se plang ca in tara este un fenomen generalizat de discriminare a tiganilor, fara „a stinge focul de la baza”. Ati auzit in Salaj de ONG-uri care lupta pentru drepturile romilor si au organizat vreo intalnire cu comunitatile ca sa le explice ca pentru o copila de 12 ani nu este tocmai potrivit sa isi inceapa viata sexuala din frageda pruncie si la 13 ani sa fie deja mamica? Au fost accesate fonduri europene pentru diferite programe care vizau romii. O parte din ei au ajuns dulgheri, tamplari, fiind constienti ca furtul, o infractiune obisnuita in randul romilor, nu va merge la nesfarsit. Totusi, ce ne facem insa cu cei peste 90 la suta din romi care in continuare traiesc dupa legi nescrise, nu au Dumnezeu si nici nu doresc sa fie integrati in societate? Dacii au fost romanizati, romilor pana cand o sa le mearga?
Romii trebuie integrati in societate!
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...