Retragerea fara acord a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord este o ipoteza posibila, care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra vietii cetatenilor romani din acest stat si a cetatenilor britanici din Romania. Asadar, se pune si problema recunoasterii calificarilor profesionale sau a diplomelor obtinute de catre romani, acolo.
Astfel, ordonanta de urgenta (OUG) nr. 70/2019 ce a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 933, din 20 noiembrie 2019, clarifica ce se va intampla cu studiile si calificarile profesionale ale romanilor din Marea Britanie si Irlanda de Nord, in situatia in care aceasta va parasi UE fara un acord.
Mai exact, OUG nr. 70/2019 prevede ca diplomele, calificarile profesionale obtinute de catre romani in Marea Britanie vor fi recunoscute ca orice alta calificare profesionala obtinuta in Uniunea Europeana, daca sunt indeplinite cateva conditii. Asadar, calificarile profesionale trebuie sa fi fost obtinute pana la data retragerii; si sa fi fost incepute inainte de data retragerii, chiar daca au fost finalizate dupa aceasta data.
In ce priveste studiile facute de romani in Marea Britanie, se aplica acelasi cadru. Pe scurt, ele vor fi recunoscute ca orice alte studii.
Calificarile profesionale si experienta profesionala, definite potrivit Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Legea nr. 200/2004, recunoscute anterior datei retragerii, continua sa fie recunoscute pe teritoriul Romaniei ulterior datei retragerii, in vederea asigurarii unei exercitari neintrerupte a unei profesii reglementate in Romania.