Mentinerea resedintei legale, in Marea Britanie, va exista atat in cazul iesirii Marii Britanii din Uniune, printr-un acord, cat si in ipoteza in care nu va exista niciun acord, potrivit unei informari de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.
Termenul pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este 31 octombrie 2019.
In situatia in care Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana conform acordului la care Guvernul acesteia a ajuns cu UE, "toti cetatenii romani (precum si membrii de familie) t…a vor putea sa locuiasca in continuare in Marea Britanie si sa beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislatia UE si dupa data retragerii Marii Britanii din UE", daca vor fi indeplinite anumite conditii.
Care sunt acestea:
Cetatenii sa aiba, pana la 31 decembrie 2020, stabilita resedinta legala in Marea Britanie; acei cetateni sa obtina un nou statut (numit "settled status"), in cel mult sase luni de la incheierea perioadei de tranzitie (30 iunie 2021) – termenul-limita pentru aplicatiile de obtinere a statutului; statutul va putea fi obtinut doar de cetatenii romani care, la momentul solicitarii lui, vor fi avut resedinta legala, in Marea Britanie, pentru cinci ani, fara intrerupere; cei care vor fi avut resedinta legala pentru mai putin de cinci ani vor trebui sa aplice pentru un permis de resedinta temporara (faptic, insa, ei vor putea sa obtina statutul care sa le permita sa ramana pe teritoriul Marii Britanii fara intrerupere, dupa ce se vor fi implinit cei cinci ani de resedinta continua; asadar, desi este numit "temporar", statutul va fi transformat intr-un unul pe perioada nedeterminata, la termenul mentionat anterior); statutul va fi acordat pe o perioada nedeterminata (insa va fi obligatoriu, pentru romanii care il dobandesc, sa nu lipseasca mai mult de cinci ani consecutivi din Marea Britanie, pentru a nu il pierde); membrii de familie (indiferent daca locuiesc in Marea Britanie sau se alatura cetatenilor romani de acolo), vor obtine statutul de rezident permanent, in acelasi conditii, daca ei locuiesc sau se muta pana la finalul perioadei de tranzitie (31 decembrie 2020); dupa aceasta data, doar membrii apropiati de familie (soti, parteneri civili, parinti si bunici aflati in intretinere, copii aflati in intretinere) vor putea sa se alature, insa relatia de familie trebuie sa fi existat la 31 decembrie 2020.
In situatia in care iesirea Marii Britanii din UE se va face fara un acord, Guvernul a declarat ca va continua implementarea procedurilor mentionate mai sus, insa cu anumite modificari ale termenelor: termenul limita pentru aplicatii nu va mai fi 30 iunie 2021, ci 31 decembrie 2020, conform Guvernului Marii Britanii; termenul la care solicitantii trebuie sa fi avut resedinta pe teritoriul Marii Britanii nu va mai fi 31 decembrie 2020, ci data iesirii (la acest moment, 31 octombrie 2019); membrii de familie trebuie sa locuiasca sau sa se fi mutat in Marea Britanie pana la 31 octombrie 2019; daca e vorba de membrii de familie apropiati (mutati ulterior iesirii), va exista o data limita la care acestia se pot alatura cetatenilor romani rezidenti in Marea Britanie (29 martie 2022) si relatia de familie trebuie sa fie existat la 31 octombrie 2019.
Romanii pot ramane in Marea Britanie si dupa Brexit. Care sunt conditiile
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...