Romania s-a descotorosit de aproape o jumatate de milion de oameni care si-au luat cetatenie straina, si de alte cateva milioane care muncesc „afara”. In tara au ramas batranii sa-si tarasca zilele.
Aproape o jumatate de milion de romani au emigrat din 1990 pana astazi, renuntand la cetatenie, in afara de alte cateva milioane care au ales sa munceasca in strainatate, ramanand cetateni romani. Cei care au renuntat, pur si simplu, la Romania ca la patria lor fie au cautat sa se realizeze profesional in alte tari – cu un standard de viata mai bun si siguranta respectarii drepturilor cetatenesti – fie au urmarit intregirea sau reintregirea familiei. Oricare ar fi motivatia emigrantilor romani, cert este ca populatia tarii s-a diminuat cu aproape jumatate de milion de cetateni, in conditiile in care s-a constatat, in anii de dupa 1990, o imbatranire accentuata a populatiei.
O cifra exacta a migratiei romanesti peste hotare este oferita de econtext.ro. Potrivit site-ului mai inainte amintit, un numar de 414.607 romani au emigrat din 1990 pana in prezent. Cifrele reprezinta cetatenii romani care au parasit tara, cu acordul autoritatilor romane, pentru a-si stabili domiciliul in strainatate, nu cei care pleaca sa munceasca pe o perioada nedeterminata. Cei mai multi romani au plecat imediat dupa revolutie. Aproximativ 100.000 de romani au emigrat in 1990, numarul lor cunoscand o descrestere considerabila in anii urmatori. Probabil sub influenta evolutiei politice si economice a tarii, romanii au mai emigrat in numar mare si in anii urmatori, dar fara a mai cunoaste varful din 1990. In anii 1995-1996, pe fondul evenimentelor care au produs mineriadele si sub regimul Iliescu, au mai existat doua valuri de emigratie. Ulterior, numarul celor plecati definitiv din tara s-a redus, doar in anii 2000 si 2006 mai existand cresteri semnificative. Anul 2000 se poate explica prin apogeul puterii detinute de catre premierul de atunci Adrian Nastase si senzatia pe care romanii o aveau ca este de neinlaturat de la putere, iar anul 2006 a reprezentat o decongestionare a relatiilor cu statele europene – in pragul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In prezent, se inregistreaza o noua tendinta de crestere a fenomenului emigratiei, cauzele fiind multiple – romanii pleaca pe fondul crizei economice prelungite de actuala guvernare, dar si din cauza lipsei de pespectiva in asigurarea unui trai decent.
De remarcat ca majoritatea celor care pleaca sunt femei. Din 414.607 cetateni care au emigrat pana in prezent, 224.845 sunt femei, ceea ce reprezinta 54,20 la suta din cei care au ales calea pribegiei.
Motivele instrainarii de Romania
Cei mai multi romani aleg sa plece din tara din cauze materiale, mirajul unui trai mai bun „dincolo” si siguranta zilei de maine.
„Motivatia sunt banii. De fapt, e singura motivatie. In Romania as ramane doar daca as fi director de banca sau sa castig 5.000 de lei pe luna. Am facut facultatea de studii ingineresti aplicate in tara unde maximul de salariu la care ma puteam astepta era de 700 de euro. Asta ar fi fost un caz fericit. Pe cand aici, in Elvetia, pornesc de la 1.700 de euro”, ne-a spus Ovidiu S., de 25 de ani, inginer, emigrat in Elvetia.
De cealalta parte, femeile par sa aleaga sa traiasca in strainatate nu atat pentru realizarea profesionala cat mai ales pentru familie. „M-am casatorit cu cineva care locuia in Germania si a trebuit sa plec pentru a-mi construi un camin. Nu-mi place, mi-e dor de tara, de oamenii pe care i-am lasat acolo. Am trait aici falimentul din toate punctele de vedere – am divortat, am pierdut o afacere, banca este cea care imi gestioneaza practic viata. Dar, raman pentru fiica mea. Ce viitor i-as putea oferi in Romania?”, ne-a marturisit Iulia N., de 37 de ani.
Oricare ar fi motivatiile pentru care romanii aleg sa traiasca „dincolo” si chiar daca nu le place sau nu se pot adapta in totalitate in societatea care i-a adoptat, cazurile de „intoarcere acasa” sunt putine. Ceea ce dovedeste ca oricat de mult ti-ar lipsi Romania, siguranta zilei de maine si a viitorului copiilor sunt lucruri mult mai importante decat patriotismul gol, nesustinut de respectul statului pentru cetatenii sai.
Imigrant in Romania
Acelasi site, econtext.ro, arata si afluxul imigrantilor inspre Romania. Din 1990 pana in prezent, au ales sa traiasca in Romania 114.437 straini, numarul acestora fiind in continua crestere. Spre deosebire de emigrantii romani, in tara noastra se stabilesc cu preponderenta barbati – procentul acestora fiind de 55,90 in raport cu persoanele de sex feminin. Cresterea numarului acestora in ultimii ani poate fi pusa pe „liberalizarea” obtinerii cetateniei romane de catre moldovenii de peste Prut, aceasta decizie fiind exclusiv apanajul politicii duse de presedintele Traian Basescu.
Romanii aleg strainatatea pentru un trai mai bun
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...