Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun ar trebui să fie o regulă începând cu luna septembrie, însă spune că măsura nu poate fi obligatorie. Motivul ne-obligativității este lipsa stării de alertă, pe care Guvernul va trebui să o instituie. “Nu avem pârghia pentru a instaura obligativitatea măștii de protecție. Ea a fost posibilă doar pe perioada stării de alertă. Eventuala impunere a unei astfel de măsuri excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.
Totuși, există temerea oficialilor că, indiferent ce restricții se vor impune în contextul unui nou val Covid-19, populațiile lumii nu le vor respecta din cauza adâncirii crizelor multiple cu care lumea largă se confruntă și care au început să genereze mișcări sociale.
Nou vaccin cu semnul întrebării
Pe lângă măsuri de prevenție, tot din toamnă vom avea la dispoziție un nou vaccin, dar despre eficiența acestuia nu se știe încă aproape nimic.
În depozitele românești există în prezent peste 8 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, din care abia se mai consumă 400 de doze pe săptămână, dat fiind apetitul scăzut pentru vaccinare. Din octombrie, însă, autoritățile au anunțat că trebuie să achiziționeze altele, ”adaptate” noilor variante. Despre vaccinurile adaptate încă nu se știe aproape nimic. Nici dacă opresc transmiterea, nici dacă stopează formele grave și decesele.
Ceea ce nu a comunicat încă Ministerul Sănătății este câte doze din noul vaccin vor fi comandate. Și nimeni nu spune cu ce vine în plus acest vaccin sau pe ce perioadă va proteja. Pentru că actualele vaccinuri s-a dovedit că oferă protecție de numai câteva luni.
Începe isteria valurilor
Prin Europa și prin SUA, cercetătorii au început să anunțe valuri din ce în ce mai periculoase ale infectărilor cu SARS-CoV-2. Probleme au fost relatate din țările cu procente de vaccinare de peste 80%, unde vaccinații sunt depistați pozitiv aproape din două în două luni și ajung la ATI sau pe lista decedaților. Însă și aici, se spune că dacă testările Covid nu s-ar mai face și nu s-ar mai raporta, ar fi liniște, iar valurile ar ieși din vocabularul autorităților.
În România, autoritățile raportează o dublare a numărului de cazuri, pe fondul dublării numărului de teste. Spitalizările au crescut și ele, însă, așa cum informează medicii, pacienții sunt internați cu alte boli, iar tratarea Covid-ului nu mai este o problemă. Cât despre numărul ușor crescut al deceselor, acestea par că au survenit din cauza comorbidităților, nu doar din cauza infectării cu virusul SARS-Cov-2.
traiasca vaccinatii :))))))))