Datele statistice arată că România este țara cu cea mai mare creștere economică dintre toate statele membre ale Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de premierul Ionel Ciucă. Șeful Executivului spune că, în 2022, România a atras cei mai mulți bani europeni de când suntem în UE, iar în 2023 investițiile vor fi prioritare, acestea urmând a fi susținute atât din fonduri europene cât și din fonduri guvernamentale.
“Pentru a păstra trendul pozitiv, este nevoie să accesăm toți banii din PNRR, să creștem absorbția de fonduri europene și să atragem cât mai multe investiții străine. Acestea trei sunt cele mai importante surse de bani ale României, pe care nu avem voie să le ratăm. Pentru a mă asigura de evoluția pozitivă a acestor finanțări, am luat parte în cursul acestei săptămâni la reuniunea Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR și am avut o întâlnire cu Consiliul Investitorilor Străini (FIC) din România. Subliniez că, pentru economia reală, mai există o sursă de finanțare: investițiile guvernamentale prevăzute în bugetul de stat pe 2023. Cu acești bani se vor realiza proiecte de amploare, precum Centura București și intersecția ei cu Șoseaua Chitila-Mogoșoaia, calea ferată care va lega Aeroportul Traian Vuia de Timișoara sau modernizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră și a Canalului Poarta Albă-Midia-Năvodari. Aceste proiecte ce țin de infrastructura de transport au fost aprobate în ședința de guvern de miercuri (18 ianuarie, n.red.)”, a declarat premierul României, președinte al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.
Potrivit prim-ministrului, anul acesta România are șanse să atragă sume record din bani europeni.
„Anul trecut, România a atras cei mai mulți bani europeni de când suntem membri ai UE: 11,3 miliarde de euro. Peste 5 miliarde euro din PNRR au fost deja contractate. Este vorba despre proiecte cu importanță națională, precum autostrada Moldovei (A7), căile ferate Caransebeș-Arad și Lugoj-Deva. De asemenea, urmează o serie de lucrări la proiectele de eficiență energetică, ce au fost încheiate prin Ministerul Dezvoltării. Dacă și în acest an vom păstra ritmul de lucru, avem șanse mari ca, în 2023, să stabilim un nou record în materie de absorbție a banilor europeni. Chiar acum se lucrează cu Comisia Europeană pentru validarea celei de-a doua cereri de plată (3,2 miliarde euro) transmisă luna trecută și ne ocupăm de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor necesare pentru depunerea celei de-a treia cereri de plată (3,1 miliarde euro). În ședința de azi a Comitetului Interministerial de Coordonare a PNRR, i-am rugat pe reprezentanții instituțiilor implicate să accelereze ritmul de implementare a reformelor. Dacă anul trecut a fost unul de adaptare la cerințele specifice PNRR, acum știm foarte bine ce avem de făcut pentru a îndeplini, în timp util, toate obligațiile necesare încasării acestor fonduri importante pentru dezvoltarea tuturor comunităților în care se derulează lucrările. Îndeplinirea acestor proiecte se va vedea în stabilitatea locurilor de muncă, în creșterea veniturilor și a nivelului de trai pentru toți românii”, spune premierul.
De asemenea, șeful Executivului susține că bugetul pe 2023 se bazează mai mult pe investiții decât pe consum, ceea ce va determina o creștere economică.
“Investițiile au devenit o componentă mai importantă decât consumul, în alcătuirea bugetului de stat și în creșterea economiei. Potrivit indicatorilor de profil, în trimestrul al treilea al anului trecut, investițiile au contribuit cu 3,8% în creșterea PIB, iar consumul – cu 2,5%. Dincolo de aceste cifre, situația se poate observa mergând prin țară și privind cum construcțiile industriale, comerciale ori rezidențiale au devenit un domeniu foarte vizibil, generator de locuri de muncă. La aceste investiții private se adaugă cele guvernamentale și fondurile europene, care aduc constant îmbunătățiri infrastructurii publice din aproape orice domeniu, de la autostrăzi și căi ferate, până la spitale și școli. A venit momentul ca România să se comporte ca o țară care își merită locul în organizații ale statelor cu economii avansate, precum UE sau OECD. Acum, investițiile devin locomotiva creșterii economice, iar asta arată că România a devenit interesantă pentru investitorii internaționali, care ne văd ca pe o piață performantă, profitabilă și stabilă. Trecerea de la o economie bazată pe consum la una bazată pe investiții este una dintre cele mai importante realizări ale guvernului pe care îl conduc”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Deocamdată, românica produce f puține lucruri, până și banalele ciocane și clești se importă din China !