Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat, miercuri ca 6% din populatia Romaniei lucreaza in sistemul bugetar, din acest punct de vedere fiind pe primul loc in Europa. Liderul sindical a facut o comparatie cu Belgia, unde doar 3,5 la suta din populatie lucreaza in sistemul bugetar.
Numarul de angajati din sectorul public va fi redus cu 326.000 posturi, de la 1,394 milioane in prezent la 1,068 milioane persoane, pana in 2015, termenul pana la care trebuie aplicata legea de salarizare unitara, a declarat, marti, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. El a aratat ca reducerea diferentei dintre salariile mici si cele mari din sectorul bugetar, prin majorarea remuneratiilor aflate in prezent la un nivel scazut, impune „o reforma” a numarului de personal din sectorul bugetar.
Astfel, numarul de personal din sectorul public va scadea la 1,244 milioane persoane in 2011, la 1,207 milioane angajati in 2012 si la 1,170 milioane salariati in 2013, urmand ca schema de personal bugetar sa fie redusa in 2014 la 1,135 milioane persoane.
In anul 2015, luat in calcul pentru finalizarea aplicarii legii de salarizare unitara in sectorul bugetar, numarul de angajati va ajunge la 1,068 milioane persoane.
Pogea a aratat ca 29,5% din totalul personalului bugetar lucreaza in invatamant, 9,8% sunt functionari publici, 9,5% jandarmi si militari, 1,3% reprezinta personalul de specialitate din sistemul judiciar, iar 28,4% reprezinta personalul contractual si alte categorii.
Romania, primul loc in Europa la bugetari
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...