Romania e campioana la masini second hand, dar Salajul este adevaratul regat al rablelor

La nivel national, judetul Salaj se afla in fruntea judetelor cu cele mai multe rable pe sosele. Potrivit datelor oficiale, parcul auto salajean are o medie de varsta de peste 15 ani. Doar patru judete mai stau la fel de prost: Mehedinti, Arad, Caras Severin si Suceava. Insa nici in celelalte zone din tara situatia nu este cu mult mai buna. Per total, din cele 42 de judete, în 22 parcul auto are o vechime medie de peste 14 ani, in conditiile in care media nationala a parcului auto este de 13,3 ani.
Cele mai noi masini sunt in judetul Ilfov, cu o medie a parcului de 10 ani, urmat de Bucuresti (10,6 ani) si Arges (12,6 ani).
Urmeaza Constanta, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Braila, Galati, Vrancea, Brasov si Iasi, unde parcul auto are varste medii cuprinse intre 13 ani si 13,5 ani.
Masini proaste din punct de vedere tehnic pe sosele inseamna, pe langa poluare excesiva, mai multe accidente si, implicit, mai multi morti pe drumurile tarii.
Pe harta accidentelor, Salajul apare cu rosu, cu 78 de morti la mia de accidente.
Parcul auto salajean creste cu noua mii de masini pe an
Potrivit datelor de la Serviciul Permise si Inmatriculari din cadrul Prefecturii Salaj, de la inceputul acestui an pana ieri in judet s-au inmatriculat 9.026 de autovehicule.
Anul trecut, numarul de autovehicule inmatriculate a fost de 9.197. Programul informatic de la Serviciul de Inmatriculari nu poate oferi o situatie a masinilor inmatriculate bazata pe anul de fabricatie al acestora. Dar, potrivit celor mai recente date existente la Directia Judeteana de Statistica, in 2015 in Salaj s-au inmatriculat doar 131 de autoturisme noi. stop_coloana
Adica din o suta de autovehicule inmatriculate, cam 15 au fost noi. Diferenta o reprezinta masinile uzate, cumparate la mana a doua sau a treia din tara ori din strainatate.
Devenim cimitirul de masini al Europei
Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme din Romania a atras atentia, de mai multe ori, ca Romania e pe cale sa devina cimitirul auto al Europei, mai ales daca se elimina timbrul de mediu.
”Eliminarea Timbrului de mediu va genera serioase probleme de siguranţă în trafic, ca urmare a creşterii numărului de autovehicule vechi, multe dintre ele, într-o stare tehnică precară”, sunt de părere reprezentanţii APIA. Asta in conditiile in care Romania ocupa locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de victime ale accidentelor rutiere.
Importatorii si producatorii de autoturisme spun ca Romania ar putea ajunge in situatia Poloniei, unde nu exista taxa de inmatriculare, dar are cel mai vechi parc auto din Europa.