Cultura, istoria și inovația își dau întâlnire joi, 19 octombrie, la evenimentul de lansare a romanului grafic interactiv semnat de Mihai I. Grăjdeanu ”Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”.
Organizat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, evenimentul se va desfășura, cu începere de la ora 13.00, în Sala de conferințe a Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău.
Lansarea romanului grafic interactiv “Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu,” semnat de talentatul autor Mihai I. Grăjdeanu va aduce în prim-plan viața și activitatea remarcabilului lider politic Iuliu Maniu, într-un format inovator care combină elementele grafice cu interactivitatea, oferind o experiență captivantă de explorare a istoriei. Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate ”Anului Iuliu Maniu”, deoarece în 2023 s-au împlinit 150 de ani de la nașterea marelui om politic sălăjean și comemorăm 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet. Evenimentul este deschis publicului larg, iar participarea este gratuită.
Pe lângă lansarea de carte, Mihai I. Grăjdeanu susține și două ateliere de benzi desenate cu elevi de clasa a IV-a de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău și cu elevi de clasa a VII-a de la Colegiul Național ”Silvania”.
Mihai Ionuț Grăjdeanu este autor și profesor de benzi desenate. A demarat, în ultimii 12 ani, trei proiecte editoriale: Legendele Dacilor, Comics Didactic, BD Historia, a inventat un muzeu online (Muzeul Cosmic), a inițiat şi organizat o serie de Saloane și expoziții BD în diferite oraşe din țară, pe lângă realizarea unui manual BD, numeroase romane grafice, reviste şi albume de bandă desenată publicate, precum și tutorialele Muzeul Animat. A inițiat, sub egida Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, în parteneriat cu Academia Olimpică, “Olimpiada de Benzi Desenate”- demers unic la nivel mondial, eveniment desfășurat sub patronajul CNR UNESCO. Coordonează tabăra de benzi desenate a CNR UNESCO și reprezintă România la diferite expoziții și conferințe internaționale, cea mai recentă expoziție de autor fiind organizată de ICR Bruxelles cu ocazia anului Caragiale (“O scrisoare pierdută” în benzi desenate, tradusă în limba franceză), itinerată în bibliotecile din Bruxelles. A lansat și prezentat metoda de predare B.D.A.Ș. (Banda Desenată Aplicată la Școală) la Școala Europeană Luxembourg II, Școala Românească Europa Nova Bruxelles si la Alianța Franceză din Suceava.