Protestele care au cuprins mai multe orase, declansate de conflictul dintre pre- sedintele Basescu si Raed Arafat, au intrat la scurt timp in zona nemultumirilor acumulate de populatie in ultimii ani, iar sloganurile sunt indreptate impotriva prese-dintiei si guvernului. Radu Capilnasiu, pre-sedintele PNL Salaj, Iuliu Nosa, prim-vicepresedintele PSD Salaj, si Seres Denes, presedintele UDMR Salaj, explica evolutia fenomenului pe fondul umilintelor la care este supusa populatia. Claudiu Birsan, presedintele PDL Zalau, sustine ca mani-festarile au loc Ipe fondul unor manipulariI.
„Respect Raed Arafat”; „La revedere, domnule Basescu”

Avand initial ca pretext conflictul pe marginea Legii reformei in Sanatate si demisia lui Raed Arafat din functia de subsecretar al Ministerului Sanatatii, mii de romani au iesit in strada in Bucuresti si in marile orase ale tarii. Treptat, mitingurile de sustinere a „parintelui” SMURD s-au transformat in proteste impotriva presedintelui Traian Basescu, a Guvernului si a principalului partid de guvernamant – PDL. In urma ciocnirilor violente dintre protestatari si fortele de ordine din Piata Universitatii, peste 30 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar patru jandarmi au fost dusi la Spitalul de Urgenta, dupa ce manifestantii au aruncat cu pietre in ei.
Daca in Bucuresti mitingul a degenerat in lupte de strada intre manifestanti si jandarmi, protestele din marile orase ale tarii au fost lipsite de violente. Sute de oameni au protestat sambata in mai multe orase din tara contra Guvernului Boc si a presedintelui Traian Basescu. Participantii la mitingurile din Cluj, Timisoara, Deva, Brasov, Ploiesti, Targu Mures, Sibiu, Oradea si Galati au purtat steaguri tricolore si pancarte cu diverse mesaje, printre care: „La toamna lacrimile vor fi portocalii”, „Romania a votat la sanatate Arafat”, „Nu puneti catuse democratiei”, „Sanatatea nu trebuie sa devina un obiect de lux”, „Pro Arafat, pro Romania”, „Jos dictatorul, jos javra ordinara”, „Sanatate, NU moarte”, „Demisia Guvernului”.

Radu Capilnasiu – presedintele PNL Salaj
Democratia este in pericol
Presedintele PNL Salaj este de parere ca „in principiu, manifestarile au fost o reactie impotriva unei legi si impotriva lui Basescu”. „Lucrurile au degenerat. Stim cu totii ca oamenii acestei tari sunt nemultumiti de conditiile de trai. S-a umplut paharul, coarda a fost intinsa la maxim si e normal sa se rupa. Problema cu SMURD si Arafat a fost doar cireasa de pe tort. Presedintele Basescu, in loc sa fie un mediator intre guvern si societate se implica mai mult decat prevad prerogativele. Daca ar fi aparut legea sanatatii asa cum a fost conceputa la Cotroceni, ar fi fost un genocid al saracilor. Dupa 30-40 de ani de plata la CAS vine Basescu si ne ia dreptul la viata prin introducerea profitorilor in Sanatate. Eu nu zic ca nu ne trebuie o lege a Sanatatii, dar e necesar sa fie indelung gandita sub toate aspectele si dezbatuta la modul real, nu in cateva „cuiburi” portocalii. Despre manifestarile care continua inca, ele sunt rezultatul nemultumirilor adunate de-a lungul guvernarii PDL. Oamenii vad ca democratia si simbolurile ei sunt puse in pericol si e firesc sa iasa in strada.”
Iuliu Nosa – prim-vicepresedintele PSD Salaj
Am simtit ca ceva nu este in regula
Deputatul PSD, Iuliu Nosa, spune ca si-a dat seama ca „ceva nu este in regula la nivel national” atunci cand presedintele a iesit public sa ceara retragerea proiectului pentru Legea Sanatatii. „Sincer, vineri dupa-masa, cand am aflat ca urmeaza sa aiba loc un nou comunicat catre tara, pe tema Sanatatii, mi-am zis ca ceva nu este in regula si am facut in asa fel incat sa ascult comunicatul in faza lui originala. Afland ca i-a solicitat primului ministru, care nici nu a existat in aceasta perioada si pe aceasta tema, sa retraga din dezbaterea publica legea pregatita in laboratoarele de la Cotroceni, am zis, sigur, ceva nu este in regula la nivel national”, povesteste parlamentarul USL. Acesta sugereaza ca serviciile de informatii l-au sfatuit pe presedinte sa retraga proiectul de lege, altfel protestele vor lua amploare. „Vazand ce s-a intamplat vineri si sambata, pentru mine personal nu este o bucurie, dar oamenii nu mai pot fi mintiti si nu mai accepta toate nazbatiile petrecute in zona guvernarii”, a completat Nosa.
Seres Denes – presedintele UDMR Salaj
Oamenii nu mai pot rabda umilintele
Deputatul UDMR, Seres Denes afirma ca „desi Legea Sanatatii a fost retrasa, pericolul derapajelor sociale ramane”. „Parerea mea personala este ca Legea Sanatatii si SMURD-ul au fost un motiv de suprafata pentru manifestarile care s-au desfasurat in marile orase ale tarii. Esenta se afla in nivelul scazut de trai, in nemultumirile cetatenilor, in nerespectarea constitutiei si a legilor de catre presedinte si decidenti. Oamenii nu mai pot rabda taxele, impozitele, umilintele la care sunt supusi. Manifestarile au fost spontane, fara implicarea intr-o mare masura a opozitiei avand ca promotor societatea civila apolitica. Nu sunt un adept al anarhiei, dar cand cutitul ajunge la os… Printre manifestanti s-au aflat in mare numar revolutionarii carora li s-au anulat drepturile, pensionarii carora li s-au taiat din pensii, nemultumitii de noua taxa de poluare etc. Revenind la legea sanatatii, eu sunt de parere ca este nevoie de o reforma in Sanatate, dar ea nu trebuie facuta cu parul. Trebuie analizata sub toate aspectele pentru ca avem nevoie de o lege buna care sa imbogateasca actul medical”.
Claudiu Birsan – presedintele PDL Zalau
La baza stau manipulari
Claudiu Birsan, prese-dintele PDL Zalau, spune ca manifestarile violente de la Bucuresti si cele din marile orase ale tarii „au avut loc pe fondul unor manipulari care au pornit de la disputa pe problema legii Sanatatii”. Intrebat cine sunt manipulatorii, Birsan sustine ca acele persoane „care au afirmat ca se desfiinteaza SMURD-ul”. Liderul pedelist ramane totusi optimist si nu crede ca imaginea partidului a fost afectata dupa ultimele evenimente petrecute in tara. „E greu de spus daca s-au produs prejudicii de imagine. Din punctul meu de vedere, nu cred ca ar fi cazul, pentru ca reforma in Sanatate trebuie facuta, acum sau mai tarziu”, a conchis Claudiu Birsan.