Medicii de familie nu mai consulta gratis, nu mai elibereaza retete compensate si nu mai dau bilete de trimitere
rn
De anul viitor, medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate. “n aceste conditii, din 3 ianuarie 2018, medicii de familie nu vor mai elibera nici retete compensate, nici bilete de trimitere, iar consultatiile se vor efectua contra cost. Va fi alegerea fiecarui medic in parte daca doreste sau nu sa ofere pacientilor consultatii gratuit.
rn
Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie au anuntat ca masura este motivata de nesemnarea actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.
Medicii de familie sunt foarte nemultumiti ca, in locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5,77 la suta la 10 la suta din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlament prevede o stagnare la 5,8 la suta.
“Desi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sanatate, CNAS, Guvernul si Parlamentul Romaniei aleg sa ignore soarta a peste 25.000 de medici si asistenti medicali care ofera servicii medicale intregii populatii a Romaniei”, spun reprezentantii medicilor de familie intr-un comunicat de presa.
„Se constata la propriu ca autoritatea Prim-Ministrului României este sfidata de functionarimea unui sistem inert si rigid, incapabil de ameliorari de substanta! (…) De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coalitia Solidari pentru Sanatate considera aceasta atitudine o jignire majora adusa pacientilor si profesionistilor din medicina familiei”, mai spun medicii de familie.
rn
Multi medici salajeni vor refuza
sa isi prelungeasca de la anul
contractele cu Casa de Asigurari
rn
Dan Medve, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Salaj, spune ca decizia s-a luat la nivel central, iar in ceea ce-i priveste pe medicii de familie din judet, multi dintre ei sunt hotarati sa nu semneze actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara.
Saptamana viitoare, joi, medicii salajeni se vor intalni pentru a lua o decizie, insa, in final, decizia este a fiecaruia, in parte, spune Dan Medve. Medicul atrage atentia ca exista riscul sa se blocheze intreg sistemul sanitar.
“Se poate bloca tot sistemul de sanatate, asta insemnand spitale, policlinici, laboratoare. Fara documentele de la medicul de familie – scrisoare medicala, bilet de trimitere – pacientul nu poate beneficia de o serie de servicii. Exista varianta cainetelor sau a policlinicilor private, insa unele servicii sunt disponibile exclusiv in sistemul public. Situatia nu este placuta pentru nimeni. La mijloc nu sunt doar interesele noastre, sunt si intereseler pacientilor. Faptul ca sistemul informatic nu functioneaza asa cum trebuie, de exemplu, ii afecteaza in mod direct pe pacienti”, spune medicul Dan Medve.
“n Salaj avem aproximativ 118 medici de familie, care deservec intreaga populatie a judetului.