martie 27, 2025

Retrospectiva 2015 – Corupția din Sălaj

imagine-articol0_48474

Primul medic din Sălaj condamnat pentru luare de mită
Medicul Sorin Pașca evalua handicapul sălăjenilor în funcție de șpagă și s-a dus la închisoare pentru doi ani și patru luni

Pe data de 11 iunie, medicul expert Sorin Mircea Pașca și-a făcut bagajele și s-a predat Poliției din Șimleu Silvaniei, orașul de domiciliu. Tocmai fusese condamnat la închisoare. Polițiștii l-au dus mai apoi la Centrul de Reținere și Arest Preventiv din subordinea IPJ Sălaj. De aici, peste câteva zile, a fost transportat la Penitenciarul din Satu Mare.
Medicul expert Sorin Mircea Pașca a fost condamnat definitiv la doi ani și patru luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Inițial, el primise o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, însă în urma apelului procurorilor, pedeapsa a fost majorată cu patru luni.
Este primul medic din Sălaj condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită.
Magistrații Curții de Apel Cluj au admis pe 11 iunie, apelurile declarate de Parchetu de pe lângă Tribunalul Sălaj și de două dintre asistentele implicate în dosarul șpăgii de la Cabinetul de Expertiză Medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Sălaj, respingând, totodată, apelul medicului Sorin Mircea Pașca, principalul inculpat în acest dosar. Sentință definitivă.
199 de luări de mită într-o lună și jumătate
Potrivit procurorilor, sumele pe care medicul le primea ca mită erau cuprinse, în medie, între 100 și 500 de lei, în funcție de motivul pentru care pacienții se adresau medicului expert. Mai exact, sumele erau mai mari dacă pacientul dorea încadrarea într-un grad de handicap și mai mici dacă era vorba despre reexaminarea periodică a gradului de invaliditate în cazul celor pensionați deja, dar și prelungirea concediilor medicale în situația în care acestea depășeau durata de 90 de zile.
Procurorii au probat 199 de luări de mită într-o lună și jumătate. Din estimările procurorilor, suma totală primită de medic în această scurtă perioadă ajunge la 17.485 de lei, plus 800 de euro. La perchezițiile făcute de procurori la domiciliul medicului au fost găsite inclusiv lingouri de aur. Treaba mergea atât de bine încât una dintre cele două asistente care lucraseră inițial în cadrul oficiului a continuat să vină în ultimele luni la serviciu, deși între timp i se desfăcuse contractul de muncă.


Profesor universitar condamnat la cinci ani și patru luni pentru că a vândut zece lucrări de licență
Magistrații Tribunalului Salaj s-au pronunțat în data de 28 octombrie în dosarul cu numărul 1756/84/2015, al profesoarei universitare Popa Mariana, în vârsta de 62 de ani, care din 2003 a activat în cadrul Universitații “Vasile Goldiș” Arad.
Din rechizitorul procurorilor a rezultat că Popa Mariana a savârșit 10 infracțiuni de luare de mită. Adică lua studenților câte 250 – 300 de euro și le făcea lucrările de licență.Tribunalul a condamnat-o pe inculpata Popa Mariana la 10 pedepse de câte un an și patru luni de închisoare pentru savârșirea a 10 infracțiuni de luare de mită. Instanța a aplicat inculpatei, pe lânga fiecare pedeapsă principală, și pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate, iar la pedeapsa cea mai grea de un an și patru luni de închisoare a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte nouă pedepse stabilite, respectiv patru ani, urmând ca incuplata să execute în final o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare cu privare de libertate. Din durata pedepsei aplicate se deduce durata reținerii în arest preventiv și a arestului la domiciliu, respectiv de la 20 iulie la 17 septembrie 2015.Instanța dispune confiscarea specială de la inculpată a sumei de 11.925 de lei consemnată la Banca Comercială Română în cont deschis pe numele inculpatei Popa Mariana și o obligă pe inculpată la plata sumei de 1.000 de lei, cheltuieli judiciare către stat.Pe data de 4 noiembrie Mariana Popa a atacat prin apel sentința Tribunalului Sălaj. Curtea de Apel Cluj urmează să se pronunțe.
A fost arestată în iulie pentru ca “servea” licențe contra cost
Din rechizitorul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj reiese ca Mariana Popa, lector universitar doctor în cadrul Facultații de științe ale Educației, Psihologie, Educație Fizica și Sport Zalău a Universitații “Vasile Goldiș” Arad a săvârșit infracțiunea de luare de mită în formă continuată. Metoda nu-i una neștiută în mediul universitar. Având calitatea de cadru didactic coordonator al lucrărilor de licență, Mariana Popa a primit sume de bani de la zece studenți cărora le era profesor coordonator în conceperea și realizarea lucrării de licență. Numai ca Mariana Popa nu i-a mai pus pe studenți la treabă. A luat între 250 și 300 de euro pentru fiecare lucrare de licență. Le trimitea studenților lucrările gata întocmite, în format electronic, prin e-mail. Tribunalul Sălaj a dispus în data de 20 iulie măsura arestării preventive, apoi arestarea la domiciliu, iar acum se afla sub control judiciar până la sentința Curții de Apel.


Elena Udrea – marele corupt adoptiv al Sălajului
În județul nostru, fenomenul corupției este manifest pe paliere diferite: de la un abuz în serviciu al primarilor până la nivel de fost ministru. Cazul Elenei Udrea care a fraudat statul cu zeci de milioane de euro are tangențe și cu Sălajul. După cum se știe, fostul ministru deține jumătate din stațiunea Boghiș, partenera ei de afaceri fiind stop_coloana Lia Stanca. Cercetată de DNA în mai multe dosare, Elena Udrea a cerut să i se asplice măsura controlului judiciar în schimbul unei cauțiuni. Procurorii au admis în data de 13 noiembrie cererea de instituire a unei garanții reale, imobiliare asupra imobilelor SC. Boghiș Băi SRL (două terenuri având suprafețe de 67.258 de metri patrați, respectiv 15.917 metri patrați și construcțiile aferente) pentru constituirea cauțiunii de 5.000.000 de lei. Bunurile au fost deja indisponibilizate. În acest caz beleaua i se trage Elenei Udrea de la finanțatea campaniei electorale a PDL din 2012 cu bani primiți de la Bogdan Buzăianu. În schimbul mitei Elena Udrea i-ar fi asigurat acestuia obținerea de enegie electrică de la Hidroelectrica. Cazul Elenei Udrea e tranzitoriu, e o adopție vremelnică pentru corupția din Sălaj


Trafic de influență la comisia de fond funciar
Într-o luni de dimineață, mai exact pe data de 19 octombrie, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au luat cu asalt Primăria municipiului Zalău, oprindu-se la serviciul Fond Funciar și Registrul Agricol. Ei au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Dan Radu, pentru trafic de influență. Dan Radu a fost apoi arestat 30 de zile. Din ordonanța întocmită de procurorii DNA Cluj a rezultat că există date și probe potrivit cărora în perioada 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins și a primit de la o persoană (denunțător în cauză) mai multe sume de bani și bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor Primăriei Municipiului Zalău cu atribuții în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influență în urma căreia martorului denunțător și fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 hectare de teren. Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. Din banii rezultați, inculpatul Dan Radu a pretins o parte din prețul de vânzare al terenurilor. A vândut în ultimii doi ani un hectar și jumătate cu 53.000 de euro, din care și-a oprit 60 la sută.Pe cine are Dan Radu în Primăria Zalău?
Ciudat este faptul că anchetatorii nu au suflat un cuvințel despre persoanele care au fost influențate. Pentru că au fost totuși niște persoane. Sigur nu a fost portretul lui Avram Iancu de la Primăria Zalău. În cazul Primăriei de la Zalău influentul și influențatul nu sunt pe picior de egalitate. Dacă erau egali, cel puțin în fața legii amândoi trebuiau să dea socoteală în fața procurorilor. De fapt numai Dan Radu a fost prezentat oamenilor în robă. Până se a afla pe cine avea în Primăria Zalău, putem deduce că Dan Radu este un personaj misterios. Nu este angajat al Primăriei Zalău. Născut în 1972 și absolvent al Liceului Teoretic Zalău, Dan Radu este cunoscut în oraș pentru afaceri cu terenuri, de care se ocupă de aproximativ zece ani. Înainte a fost polițist, ajutor de șef de post în Nușfalău, apoi în Hereclean.
Șeful Serviciului Fond Funciar este acum Lucian Băican, fost subprefect.
Primăria Zalău rămâne fără parc industrial
Arestarea samsarului Dan Radu a pus pe butuci intenția Primăriei Zalău de a achiziționa teren pentru parcul industrial. Oferta lui Dan Radu a fost singura eligibilă (teren compact de minim 10 hectare, zonă nelocuită). “Pentru parcul industrial singura ofertă eligibilă primită a fost de la domnul Czell Lorincz Benjamin (urmașul grofului maghiar Czell Lorincz n.a), prin împuternicitul Radu Dan. În momentul “vizitei” DNA și a reținerii domnului Dan Radu am decis să suspendăm orice demers până la clarificarea lucrurilor. Oricum nu mai avem cu cine negocia (Dan Radu a fost arestat preventiv fiind acuzat că ar fi intermediat puneri în posesie dubioase n.a)”, spune viceprimarul Fazakas Nicolae.


Primari care au călcat pe becul corupției în acest an
Anul 2015 a fost bogat într-ale faptelor de corupție și în rândul primarilor sălăjeni.
Eugen Bălănean, primarul destituit al Jiboului, este cercetat penal pentru patru infracțiuni, din care două de abuz în serviciu cu asimilarea faptelor de corupție. Tot anul acesta Ioan Barou, primarul destituit al comunei Bocșa a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție.
Liviu Nicolae Fărcaș, primarul comunei Cizer, a fost trimis în judecată acuzat de conflict de interese și abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție.
Ioan Catană, primarul comunei Chieșd, a fost trimis în judecată tot în 2015 pentru conflict de interese și abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție.
Primarul orașului Cehu Silvaniei, Varga Andrei, a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție fals și uz de fals.
Maghiar Isaia, primarul comunei Bălan, se află sub măsura arestului la domiciliu pentru luare de mită și abuz în serviciu.
Dan Șumălan, primarul din Marca, tocmai a fost prins și se află după gratii în arest preventiv.