Ieri s-a publicat bugetul pentru sistemul sanitar din judet. Cifrele arata ca sunt bani cu portia pentru medicamente si servicii, pana la rectificarile bugetare din a doua parte a anului.
Bolnavii din Salaj au la dispozitie cate patru milioane de lei lunar, pana in luna iulie inclusiv, pentru medicamente gratuite si compensate, dupa ce Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj a primit bugetul pentru anul 2012. Presedintele institutiei, Claudiu Birsan, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa organizata ieri ca bugetul total pe anul 2012 provenit exclusiv din contributii este de 95,524 de milioane de lei, din care 28,479 de milioane de lei sunt alocati decontarii medicamentelor gratuite si compensate. „Pana in luna iulie avem asigurati acesti bani exclusiv din bugetul Casei, respectiv 58 la suta din necesarul pe intregul an, iar pentru a doua jumatate a anului vor fi alocati bani din rectificari bugetare, de la bugetul de stat sau de la bugetul Ministerului Sanatatii”, a opinat Birsan. Reprezentantii CJAS Salaj au facut o medie a consumului de medicamente in judetul Salaj pe anul trecut si s-a constatat ca salajenii au solicitat medicamente gratuite si compensate de 3.8 milioane de lei lunar, ceea ce inseamna ca bugetul alocat medicamentelor pentru primele sapte luni ale anului este suficient si nu va lasa fara tratament bolnavii.
Dispar 130 de paturi din spitale
Claudiu Birsan a anuntat ieri ca numarul paturilor din spitalele salajene care va fi contractat pentru finantare va fi redus cu 130 in acest an, dar asta nu inseamna o mai proasta finantare a unitatilor spitalicesti, ci dimpotriva, anul trecut finantarea spitale-lor a fost la nivelul anilor 2007-2008 chiar si cu numar redus de paturi contractate cu CJAS, perioada de referinta fiind perioada cu cea mai buna finantare a sistemului spitalicesc. Din bugetul actual pe anul 2012 este asigurata, deocamdata, doar 77 la suta din finantarea spitalelor din judet, respectiv a fost alocata suma de 47,566 milioane de lei. Presedintele CJAS Salaj spune ca nu s-au facut inca simulari pentru a putea comunica ce suma va fi atribuita fiecarei unitati spitalicesti. Anul trecut, spitalele din Salaj au primit de la Casa de Asigurari suma de 61,272 milioane de lei. Asistenta medicala primara – in care sunt incluse si centrele de permanenta de la Zalau, Cehu Silvaniei si Crasna – a primit anul trecut din bugetul CJAS Salaj suma de 12,172 milioane de lei, iar pe anul 2012 este prevazuta suma de 12,518 milioane de lei. In luna ianuarie, contractarea cu Casa de Asigurari de Sanatate se face in baza unor acte aditionale incheiate pe un termen de o luna de zile, iar mai apoi se vor incheia acte aditionale pentru restul anului 2012. S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca ramane valabil contractul-cadru semnat anul trecut, dar mai sunt necesare normele metodologice pentru aplicarea acestuia in acest an. Claudiu Birsan spune ca nu s-au modificat conditiile de contractare, iar actele aditionale incheiate vor fi conforme cu normele metodologice adoptate pentru anul 2012. Cert este ca bolnavii cronici vor plati pentru consultatii si analize daca nu respecta programarile, atat la medicii de familie, cat si la specialisti sau laborator, in cazul in care nu au rabdare sa astepte si solicita consultatie inaintea datei sau orei programate.
Retete decontate de CAS doar pentru jumatate de an
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...