Ingrediente: 3 – 4 cartofi medii, prune proaspete, o cana cu faina, o cana cu pesmet, o canita cu zahar, 2 – 3 linguri cu ulei, 2 oua, 2 – 3 linguri gris, scortisoara.
Se fierb cartofii, iar cand sunt gata, se curata si se dau printr-o razatoare mare. Intr-un vas, cartofii razuiti se amesteca cu ouale, faina, grisul, scortisoara si 2 -3 linguri de ulei. Compozitia obtinuta se intinde pe o suprafata plana si se taie in patratele. Se pregatesc prunele – se scot samburii, in mijloc se pune putin zahar si scortisoara, apoi, in fiecare patratel decupat se pune o pruna, se impacheteaza si se modeleaza o bila.
Intr-o oala aproape plina se pune apa la fiert. Cand clocoteste, se pun gombotii la fiert; cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata.
Cat timp fierb gombotii, se pregateste pesmetul: intr-o tigaie se incing 2 – 3 linguri de ulei, apoi se adauga pesmetul si zaharul, se tin pe foc aproximativ 5 minute, amestecand continuu. Gombotii proaspat scosi de la fiert se dau prin pesmet; se pot servi cu smantana.
Pofta buna!