Ciorba usoara de toamna
Cum e chiar vremea potrivita pentru o ciorba usoara si cu multe legume, va recomand ciorba de fasole boabe proaspete, nu uscate. Se caleste in putin ulei o ceapa, un ardei rosu, unul galben, taiate cubulete. Mai apoi, se adauga morcovi, telina si patrunjel, toate razalite. Se pune o lingura de faina si se amesteca, fara a se arde. Compozitia se stinge cu jumatate litru de bulion, suc de rosii proaspete, care se lasa sa fiarba la foc mic, pana sunt patrunse legumele. Intre timp, fasolea proaspata se fierbe separat, in apa rece cu sare. Se lungeste supa cu zeama de pe fasole, pana are consistenta dorita, apoi se adauga boabele de fasole strecurate, sare si piper. In functie de preferinte, se mai pot adauga doi catei de usturoi zdrobiti, frunze proaspete de patrunjel si leustean tocate si chiar cubulete de rosii decojite (fara samburi), toate mai avand nevoie de un clocot. Fiind fara carne sau grasime, supa poate fi servita si calda, dar si rece. Pofta buna!