Tocanita acra
(Reteta traditionala de pe Valea Almasului)
Carnea de porc mai grasa – fleica si pulpa de porc (fata), se taie cuburi, se condimenteaza cu sare si piper.
Se pun cuburile intr-o punga si se toarna peste ele 2-3 linguri de faina. Se agita punga pentru a se amesteca cuburile de carne cu faina. Se scot cuburile de carne si se pun intr-o cratita mai groasa la fund sau ceaun, se prajesc in ulei pe toate partile, amestecand continuu sa nu se prinda.
Se stinge cu apa sau supa de carne, amestecand sa nu se prinda de tava si se aduce la consistenta unei creme (mai subtire), ca sa poata fierbe la foc mic, cu capacul pus. Cand carnea este fiarta (moale), se pune usturoi zdrobit, dupa gust, sare, piper si boia. Se mai da un clocot.
Se serveste cu mamaliga, varza murata sau moare. Tocanita se poate prepara, la fel, din carne de pui de casa. Dupa preferinta, se poate adauga smantana.