PULPA DE MISTRET CU AFINE
Pentru aceasta delicioasa mancare, aveti nevoie de un kilogram de pulpa de mistret, doua linguri de zahar, doua cepe rosii, un fir de rozmarin, 10 boabe de mustar, doi – trei decilitri de vin rosu, supa instant (din cubulet), trei linguri de gem de afine pentru sos.
Pentru inceput, faceti un bait din doi litri de apa, doua – trei linguri de otet si o jumatate de litru de vin, care se fierb cu zarzavaturi crestate, ceapa usturoi, boabe de piper, sare, foi de dafin. Se aseaza carnea la marinat in acest bait, intr-un vas anume, care sa nu aiba smaltul sarit si sa nu fie de arama (de asemenea, vasul trebuie sa fie suficient de mare pentru ca baitul sa acopere bine carnea). Cand se toarna peste carne, baitul trebuie sa fie fierbinte, insa nu clocotit. Se acopera vasul, infasurandu-se peste capac cu un servet gros, astfel incat aburul sa ramana inauntru si se lasa la marinat trei – patru zile (la frigider, dupa ce se raceste!). Carnea va imprumuta si va capata un gust si o aroma speciala, foarte apreciata de cunoscatori.
Dupa ce s-a marinat bine, carnea se scoate din bait, se sterge cu un prosop de bucatarie si se sareaza. Se aseaza intr-o cratita cu ulei incins si o frigem pana ce primeste o culoare rosiatica. Se scoate carnea, se pune la cald, iar in uleiul ramas se calesc condimentele si zaharul. Se adauga ceapa tocata marunt si se pune la inceput vinul, apoi supa instant(1-2dl). Se pune inapoi carnea, se acopera cratita si se fierbe pana cand carnea este bine patrunsa. Se scoate carnea si se taie felii. Uleiul din cratita se strecoara si se amesteca bine cu gemul de afine. Se fierb putin, amestecand mereu. Acesta este sosul, pe care il servim langa carne. Carnea se aseaza pe un platou, insotita de diferite garnituri: orez, macaroane, galuste, piure de cartofi etc.Sosul din tava se strecoara si se serveste separat in sosiera.