Anul 2020, marcat aproape în totalitate de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus, a fost un an cu infracțiuni mai puține și cu un număr mai redus de accidente rutiere.
Interdicțiile impuse în starea de urgență, apoi în starea de alertă au redus faptele antisociale, reiese din Raportul anual al primarului municipiuui Zalău privind starea socială, economică și de mediu în municipiul Zalău, ce urmează a fi prezentat în ședința de Consiliu Local din 25 martie.
Păcii, Sfânta Vineri, Piaţa Astralis, Autogara şi cartierul Dumbrava, zonele problematice din Zalău
În 2020, în municipiul Zalău au avut loc 43 de infracţiuni stradale, cu 22 mai puțin comparativ cu 2019, când au fost înregistrate 65 de infracţiuni.
Infracţiunile stradale sesizate reprezintă 3,66 % din totalul infracţiunilor sesizate anul trecut. Au fost sesizate 33 de furturi, din care 7 furturi din buzunare, 5 din societăţi comerciale, 1 furt din autoturism, 1 furt de componente exterioare de autoturism şi 19 alte diferite infracţiuni de furt, 8 tâlharii, o faptă de tulburarea ordinii si liniştii publice şi un caz de ultraj contra bunelor moravuri.
Anul trecut, spun reprezentanții municipalității, a fost mai mare numărul de patrule mixte care acţionează în stradă. Au fost stabilite și zonele de risc, favorizante pentru comiterea infracţiunilor. Pentru prevenirea infracţiunilor stradale, s-au instituit 2 zone speciale, cuprinzând cartierul Păcii, strada Sfânta Vineri, Piaţa Astralis, zona Autogării şi cartierul Dumbrava, unde a acţionat câte o patrulă mixtă pedestră.
22 de accidente rutiere grave în Zalău
Pe raza de competenţă a Biroului Rutier Zalău s-au produs anul trecut 22 accidente grave (cu 9 mai puţin faţă de anul 2019), soldate cu 5 morţi (cu 3 mai puţin decât în 2019), 24 răniţi grav (cu 15 mai puţin faţă de anul 2019) şi 8 răniţi uşor (cu 2 mai mult faţă de 2019).
Principalele cauze ale accidentelor au fost: neacordare de prioritate pietonilor; traversarea neregulamentară a pietonilor; viteza excesivă ori neadaptată la condiţiile de drum.
Pe raza municipiului Zalău şi în zona de competenţă din mediul rural, lucrătorii Biroului Rutier au constatat 157 infracţiuni şi au aplicat 11.008 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 680.040 lei. Au ridicat 744 permise de conducere şi au reţinut 219 certificate de înmatriculare.
Lucrătorii Biroului de Ordine Publică pentru Mediul Urban au aplicat și ei 1.872 contravenţii, în valoare de 432.130 lei. Au ridicat 107 permise de conducere şi au reţinut 46 certificate de înmatriculare.
Covid-ul a ținut în casă și infractorii
În anul 2020, la nivelul Poliţiei municipiului Zalău şi al Secţiei 1 au fost sesizate 1.522 infracţiuni, cu 477 mai puțin decât în 2019. Scăderea infracţionalităţii sesizate se regăseşte, în principal, în mediul urban, cu un minus de 384 infracţiuni, iar în mediul rural infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 93 infracţiuni față de anul precedent. In dosarele penale, instrumentate la nivelul Poliţiei municipiului Zalău şi ale secţiei de poliţie rurală, au fost cercetaţi 168 de suspecți (față de 400 în 2019). Dintre aceştia, 20 au fost reţinuţi de către poliţişti şi prezentaţi Parchetului, cu propuneri de arestare preventivă, iar pentru 18 a fost dispusă măsura arestării preventive.
Amenzi de aproape un milion și jumătate de lei aplicate de polițiștii locali
In anul 2020, poliţiştii locali au aplicat 4.843 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.367.640 lei. În cadrul Serviciului Ordine Publică, poliţiştii locali sunt repartizaţi în 4 grupe, din care 32 poliţişti locali desfăşoară activităţi specifice de asigurare a ordinii şi liniştii publice, prin activitate de patrulare pe raza municipiului Zalău, 4 poliţişti locali desfăşoară activitatea în Dispeceratul Poliţiei Locale care dirijează echipajele din teren, 5 poliţişti locali îşi desfăşoară activitatea în postul punct control din incinta Primăriei municipiului Zalău pentru soluţionarea solicitărilor cetăţenilor şi un poliţist local are atribuţii de coordonare a serviciului.
Au fost stabilite două zone de responsabilitate în care acţionează patrule pedestre (între zona Scala şi Primăria municipiului Zalău, de o parte şi de alta a Bulevardului Mihai Viteazu), iar restul perimetrului municipiului Zalău este supravegheat prin patrule mobile, folosindu-se cele 3 autoturisme din dotare.
În anul 2020, agenţii Poliţiei Locale din cadrul Serviciului Ordine Publică au aplicat 2.784 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 658.475 lei.