Reparațiile de pe bulevardul din Zalău au ajuns de tot rasul

reparaiile-de-pe-bulevardul-din-zalu-au-ajuns-de-tot-rasul0_54272

 

Firma Citadin, administrată de Primăria Zalău, este luată în derândere de zălăuani, după o postare pe facebook în care câțiva muncitori plombează o groapă de pe bulevard cu asfalt ”la pungă” și folosesc o butelie pentru a încălzi asfaltul, o tehnologie care pentru mulți zălăuani explică de ce Zalăul are de 27 de ani străzi cum nu mai are nimeni, nici la țară.

”Așa se asfaltează la Zalău, cu asfalt de la pungă!”, scrie pe facebook tânărul zălăuan Bărbuș Flaviu, care postează atașat o fotografie și un videoclip în care apar muncitori care plombează o groapă de pe bulevard cu o pungă de asfalt pe care l-au topit cu ajutorul unei butelii cu gaz.
”Fenomenul” a avut loc luni, 13 februarie, în zona Astralis, la trecerea de pietoni din fața Autogării, pe Bulevardul Mihai Viteazu.
Tânărul care a postat imaginile ne-a relatat întâplarea în detaliu, indignat de cele văzute. ”A oprit o mașină cu platformă, cu numere de Sălaj, au coborât băieții jos, au luat asfaltul și butelia de gaz după ei și a fost o chestiune de cinci minute, după care au plecat mai jos. Mi se pare o bătaie de joc, apar gropile peste noapte, se plătesc taxe și impozite, e bine că au mecanicii de lucru. S-a măturat ”gropița”, au încălzit două minute cu butelia de pârjolit porci, au venit cu asfaltul la pungă și în două minute s-a rezolvat. Nu s-a tasat deloc acel asfalt. Nu s-a pus bitum în groapă înainte de a se asfalta. Ar trebui asfaltat tot bulevardul, zona Dumbrava, zona spitalului și zona Liceul de Chimie. Bine că plătim taxe și pe oamenii din primărie nu îi interesează”, ne-a scris pe pagina de facebook Bărbuș Flaviu.
Postarea pe facebokk a fost repede recepționată de internauți, care au comentat acțiunea celor de la Citadin. De exemplu, Ovidiu Ionuț scrie la postare: ”De unică folosință, ca și punga. Veronica Pintea a scris un comentariu la postare: ”Asta e țara noastră, să fure cât mai mult, restul nu îi interesează, rușine”. Utilizatorul Capy Capy face haz: ”PSD. Asfalt la pungă din congelator. L-au pus azi vară la congelator și acuma prinde bine”. Gherman Lucian comentează de asemenea, cu ironie: ”Ii mixtură asfaltică stocabilă. Mai scumpă decât un asfalt obisnuit. Dar când sunt mulți ingineri…”. stop_coloana

Metoda e un soi de protecție
pentru Primărie șmpotriva proceselor păguboase în instanță

Făgărășan Viorel, directorul firmei Citadin, ne-a explicat ieri cum stau lucrurile cu tehnologia pe caree zălăuanii nu o înțeleg.
”Asfaltul cu care se intervine este asfalt la rece, numit asfalt stocabil, care este produs în Germania. Nu este invenția noastră. Noi îl cumpărăm de la o firmă din Oradea. Asfaltarea cu asfalt rece se face doar în sezonul rece, când nu se poate face asfalt cald și intervenim în situații limită, când apar capcane în carosabil. Bulevardul este un drum înbătrânit, ultima intervenție a fost făcută în anul 1997. Sunt o mulțime de fisuri și gropi, capcane apărute în urma intervențiilor de lucrărilor la apă și canalizare, în urma înghețului și dezghețului. Acțiunile de plombare nu sunt lucrări care să dureze doi, trei ani. Sunt lucrări provizorii care să ne asigure o circulație fluentă în bune condiții, să nu facem slalom printre gropi. Alegem gropile mai adânci de 10 centimetri, care devin capcane în drum. Recent am pierdut un proces cu un cetățean care și-a stricat mașina din cauza unei gropi și a câștigat în instanță, și acuma trebuie să îl despăgubim cu 2.000 de lei. Tehnologia de plombare cu asfalt rece se face în pașii următori: se curăță groapa, se arde cu butelia, se pune asfaltul, se arde cu butelia și se nivelează, compactează cu un bătător metalic. Dacă una dintre aceste etape nu este respectată de către muncitori, lucrarea este în zadar, iar el este bun de plată și trebuie tras la răspundere” , ne spune Făgărășan, șeful Citadin.