Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung își face simțite efectele și la nivelul Primăriei Zalău. O serie de birouri se desființează sau se transformă în servicii, iar mai multe funcții de conducere devin funcții de execuție. Potrivit legii, pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuţie, pentru constituirea unei direcţii este necesar un număr de minimum 20 de posturi de execuţie, iar pentru constituirea unei direcţii generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de
execuţie.
Aceste prevederi impun și reorganizarea Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului
Zalău, noua organigramă urmând a fi supusă votului consilierilor locali în ședința din 28 iunie.
Activitatea Biroul cadastru din cadrul Direcţiei urbanism – Arhitect şef, având în structura
organizatorică un număr de 6 posturi, se reorganizează la nivel de serviciu, denumit Serviciul
cadastru şi inspecţia în construcţii. Serviciul inspecţia în construcţii din cadrul Direcţiei urbanism – Arhitect şef se desfiinţează, iar activitatea acestuia precum şi personalul din cadrul serviciului desfiinţat va fi preluat de serviciul nou înfiinţat. Funcţia de Şef birou devine Şef serviciu.
Biroul Asociaţii de proprietari din cadrul Direcţiei patrimoniu, având în structura organizatorică 6
posturi, se desfiinţează, iar activitatea şi personalul vor fi preluate de către Serviciul patrimoniu public şi privat a municipiului Zalău – Direcţia patrimoniu. Funcţia de Şef birou se transformă în funcţie publică de execuţie de consilier.
În cadrul Serviciului administrare baze sportive – Direcţia patrimoniu, se înfiinţează Compartimentul
situaţii de urgenţă, PSI, activitate preluată din cadrul Direcţiei resurse umane, monitorizare unităţi de
învăţământ-CFG, Serviciul resurse umane, salarizare.
Biroul Audit, aflat în subordinea directă a Primarului Municipiului Zalău, având în structura organizatorică 6 posturi, dintre care o funcţie publică de conducere de şef birou, se reorganizează la nivel de compartiment.
Activitatea Compartimentului recepţii lucrări salubrizare şi personalul din cadrul acestui compartiment vor fi preluate de către Serviciul comercial şi autorizări lucrări din cadrul Direcţiei corp control.
Compartimentul de presă, cultură, sport, relaţii interne-externe se mută în cadrul Serviciului resurse
umane, salarizare din cadrul Direcţiei resurse umane, monitorizare unităţi de învăţământ- CFG.
Compartimentul Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică se mută în cadrul Serviciului tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din cadrul Direcţiei resurse umane, monitorizare unităţi de învăţământ – CFG.
Activitatea Direcţiei publice comunitare de evidenţă a persoanelor Zalău se reorganizează la nivel de serviciu.În baza modificărlor aduse de Legea 296/2023, numărul total de posturi stabilit de Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj pentru Primăria Zalău este de 550 posturi.
“După reorganizarea impusă de Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru
asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, la nivelul Primăriei Municipiului Zalău şi
al instituţiilor publice înfiinţate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Zalău, rezultă un număr
total de 766 posturi aprobate (fiind exceptate 162 de posturi de la Direcţia de Asistenţă Socială Zalău şi 58 de posturi de la Casa Municipală de Cultură Zalău, 53 de posturi de la Creşa Voinicel Zalău, 15 funcţii
de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Zalău şi 68 funcţii de la Poliţia Locală
Zală), astfel: 766-162-58-53-15-67=411. Numărul total de 411 posturi propuse a fi aprobate în urma reorganizării este sub numărul maxim de posturi stabilit de Instituţia Prefectului Judeţul Sălaj”, explică municipalitatea în raportul care însoțește proiectul de hotărâre ce urmează a fi supus votului consilierilor locali.