Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerului gastric. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient. Intr-un pahar se pun doua degete de suc si restul apa calda. Se bea dimineata pe stomacul gol. se poate anmesteca si cu supa sau ciorba. Ca toate sucurile si cel de cartof se altereaza repede, de aceea trebuie extras si consumat imediat
Artrita
Milioane de oameni sufera de artrita, dar putini cunosc actiunea benefica a sucului de cartofi impotriva acestei boli. Extractul crud e indicat si in hepatita si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut. Sucul de cartofi din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, C,K). Amidonul de cartof este antiinflamator in bolile gastrointestinale, in intoxicatii cu substante toxice
Ulcerul gastric si duodenal
Sucul de cartofi cruzi, consumat intern are actiune favorabila in afectiuni ale aparatului digestiv, respectiv in tratarea ulcerului gastric si duodenal ca si in gastritele acide. Se beau cate 75-100 de mililitri de suc inainte de mesele de dimineata si de pranz in cure de doua-trei saptamani. Ulcer – mancati zilnic doua-trei felii de cartofi cruzi cu o ora inainte de fiecare masa
Dureri in gat
Se pun cartofi rasi si dati prin alcool incalzit. Amestecul se aseaza intr-o tesatura de bumbac si se aplica pe zona gatului. Infasurati apoi ga-tul cu un prosop pentru a mentine caldura pentru mai mult timp.
Arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii
Se aplica sub forma de cataplasma cu cartofi cruzi, razuiti sau terci din cartofi fierti. Sub aceleasi forme se aplica timp de 15 minute pana la doua ore pe ochi cu vanatai, pe cearcane, umflaturi ale pleoapelor si riduri.
Negi
Se pune cartof crud, ras o data dimineata si o data dupa-amiaza, sau mai indicat seara inainte de culcare.
Insomnie, dureri puternice de cap
Se bea cate o jumatate sau un sfert de pahar de suc de cartofi, cu o jumatate de ora a pranzului si a micului dejun Cura dureaza trei saptamani.