La nici jumătate de an de la alegerile interne din cadrul USR ies la iveală neînțelegerile din interior, ceea ce arată că încă nu e un partid fuzionat. La alegeri, membrii noului USR au decis în mare parte să-l voteze președinte pe Dacian Cioloș, însă Biroul Național este dominat de foștii useriști, apropiații lui Dan Barna. O situație ideală teoretic, pentru că în acest fel s-ar fi putut crea un echilibru la vârful conducerii. Însă se pare că nu e așa. Președintele Dacian Cioloș a realizat că nu are sprijin suficient, că propunerile sale sunt blocate și că decontează pe decizii care nu-i aparțin, de cealaltă parte, majoritatea barnistă se trezește că liderul partidului vrea mai multă putere și se tem să nu fie marginalizați.
Dacian Cioloș propune un program al său ca președinte
Săptămâna trecută, Dacian Cioloș a prezentat în Biroul Național al USR un program politic al președintelui, prin care spune că vrea să reformeze partidul. Propune direcții și acțiuni pentru partid, cu scopul declarat de a revitaliza USR și a-l apropia de cetățeni, potențiali votanți. Apoi a transmis un mesaj destul de dur tuturor membrilor de partid, care are în loc de încheiere următoarea declarație:
”Mi-am dorit să fiu președintele USR nu pentru funcția în sine. Aveam deja o funcție prestigioasă la nivel european. Asumarea acestui rol înseamnă pentru mine asigurarea succesului fuziunii între fostul USR și fostul PLUS, curățenia și sănătatea internă la nivel organizațional și, mai ales, pregătirea partidului pentru 2024 cu resursele umane cele mai bune pe care fie le avem deja, fie acționăm activ să le atragem.
Victoria noastră politică trebuie să derive din schimbările și măsurile de mai sus. USR nu este un partid în care forța electorală derivă din notorietatea unui lider sau a câtorva <vedete>. Forța USR stă în dinamismul și în unitatea membrilor săi și în energiile pe care aceștia le pun în slujba unui bine comun. Eu refuz modelul <locomotivei>. Prefer unul onest, în care oamenii își asumă împreună acțiunile proprii și plătesc pentru greșelile personale. Un model în care competiția internă nu este confundată cu o confruntare întreținută, pentru a provoca și menține diviziuni între diferite grupuri de membri.
Vreau să fiu un politician onest, care spune ce gândește și care poate să ajute în mod real la schimbare, care își asumă responsabilități atâta timp cât poate contribui la schimbare. Misiunea mea este să ajut și să contribui la transformarea acestui partid dintr-o speranță într-o certitudine politică. Am spus de nenumărate ori că nu îmi doresc să fac parte dintr-un partid care trăiește pentru sine, nu vreau să construiesc un partid de dragul unui partid sau de dragul unor funcții pentru un grup restrâns. Un partid e un mijloc de devenire politică și nu un scop în sine. Partidul nostru are o misiune în dezvoltarea României, nu în luptele sale interne. Un partid slab, care doar speculează momentele și contextul politic, nu este un partid care să schimbe o țară. Doar împreună putem reuși, iar mandatul meu este pus în slujba membrilor acestui partid care sunt deciși să schimbe în bine România.
Ca președinte, sunt învestit de votul unei majorități dintre voi să vă reprezint, dar și să armonizez echipele intern. Exercitarea mandatului meu are sens atâta vreme cât consider că pot să fac acest lucru. Potrivit actualului statut, președintele are însă foarte puține pârghii prin care poate imprima direcții organizației și prin care poate face schimbări. În același timp, decontează orice neîmplinire, fie că are, fie că nu are atribuții să ajute la crearea unei culturi organizaționale proaspete, civilizate și competiționale. Din acest motiv voi cere ca acest program să fie aprobat la nivelul Biroului Național, pentru a ne asuma împreună o direcție clară care poate duce acest partid la guvernare în 2024” – scrie Dacian Cioloș masei de partid.
Dan Barna reacționează la ultimatumul lui Cioloș
Fostul lider USR, Dan Barna, se arată siderat de felul în care noul președinte dă ultimatumuri către partid. Tot printr-un mesaj trimis tuturor membrilor, încearcă să direcționeze opinia acestora astfel încât să nu piardă sprijinul majorității în favoarea lui Cioloș.
”Dragi colegi, Mărturisesc că nu am înțeles mesajul pe care a vrut să ni-l transmită președintele partidului în ultima ședință de Birou Național.
Am decis să vă scriu acest mesaj, cu senzația că s-a epuizat capacitatea de a dialoga direct cu Dacian. Și pentru că, de trei luni, președintele alege să comunice cu colegii singur, flltrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel a făcut și acum când ne-a pus pe masă un program al președintelui și a anunțat că ori îl acceptăm, ori ne despărțim.
Mărturisesc că, oricât am încercat să nu îl încurc pe președintele ales, nu înțeleg. Personal, am luat o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.
Alegerile noastre de după fuziune ne-au adus în situația în care Dacian a câștigat președinția. Am recunoscut fair rezultatul. Dar noului președinte nu i-au plăcut rezultatele alegerilor pentru Biroul Național. Am aflat și din presă că majoritatea îl incomodează. Am pus asta pe seama perioadei de acomodare.
Am aflat însă, în ultima ședință că, în opinia sa, nimic nu funcționează, că totul trebuie schimbat. Și a propus președintele Cioloș ca partidul să fie condus din afară. Comitete și comisii care organizează partidul, care fac numiri. Cine anume? Nu știm. Practic ne-a dat un ultimatum pentru golirea de sens a USR și înlocuirea cu comitete și comiții.
I-am zis în ședință, îi scriu și aici: Dacian, oamenii ne-au ales să colaborăm. Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului și în afara democrației.
Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec.
Nu e clar ce vrea Dacian să votăm. Că vrea să facă publică o organigramă care este deja publică? Că vrea să schimbe un secretar general pe care l-a felicitat pentru activitate? Propune digitalizarea. Există deja, avem instrumentele unui partid digital. Ar fi fost bine să îndemne membrii să le folosească mai mult, dacă tot a descoperit că poate trimite mesaje tuturor useriștilor.
E parte din jobul președintelui să construiască consens. De altfel, asta a promis.
Așa și-a construit campania electorală. M-a atacat că nu mă pricep să construiesc consensul. Am luat o pauză. Acum e clar că Dacian nu vrea consens, ci vrea un partid pe persoană fizică.
Nu are loc de majoritatea din BN. De fapt, nu are loc de partid. Și vrea să înlocuiască USR cu comitete alese de el însuși.
Și cel mai ciudat e că lucrurile în BN au funcționat.
Peste 90% din decizii s-au luat prin unanimitate. I-am spus că trebuie să ne orientăm spre public, spre extern, spre campanii, să avem încă vibe-ul de la <Fără Penali>. Dacian a ales să se concentreze pe controlul intern. Nu a putut să intre cu picioarele peste alegerile din Diaspora. A propus o schimbare a regulilor la acele alegeri: să își valideze membrii emailul. Am acceptat-o. Nu a ieșit la vot cine a vrut el. A încercat să anuleze alegerile.
În rest, Biroul Național a votat tot ce a propus președintele
Patru ani am negociat, discutat, am condus un partid complicat ca niciun altul. Am așteptat de la noul președinte să lucreze pentru consens. A venit însă să ne propună un program care suprascrie statutul și funcționarea partidului. Dacian încearcă un transfer de responsabilitate de la lideri aleși la comitete alese de el însuși.
Și, cel mai grav, este că aruncă partidul în aer acum când România așteaptă de la USR și președintele său o viziune europeană, liberală, modernizatoare. Suntem prinși între un guvern mamut, corupt și inept și forțele radicale care cresc. Să vii acum să declanșezi o luptă pentru putere internă pentru că nu facem toți frumos este iresponsabil.
Să vii acum și să propui membrilor ca ei să tragă pentru a convinge românii că suntem soluția și apoi să vină comitete externe să guverneze este greșit politic, periculos din punct de vedere democratic și iresponsabil pentru un Președinte.
Toate acestea se regăsesc într-un program care ne este pus în față brusc, neconsensual. Un ultimatum, practic.
Dacian, aici este USR. Aici nu poate să meargă așa”, a scris Dan Barna.
Sa dea bunul Dumnezeu ca acest avorton de partid sa dispară in neant ! Niște ticăloși !
Lolek și Bolek…..nu se mai înțeleg! O veste minunata!
Acest partid care a vrut ca pensionarul român să rămână tot ultimul în UE, se îndreaptă spre locul meritat, lada de gunoi a istoriei !
Ii blestem !!!! Sa nu ajungă ziua de 01.03.2022 împreuna!
Nemernici si impostori! F. bine ca se cearta ! I-au ajuns blestemele! Sa aibă soarta PNȚCD-ului!!!