Regina-mama Elena a României s-a întoars acasa. Dupa 71 de ani de la plecarea în exil si la 37 de ani de la deces, mama regelui Mihai se alatura suveranilor nostri care au creat Romania moderna. Ea a fost înhumata, asa cum si-a dorit fiul sau, la Manastirea Curtea de Arges, aproape de el.

rn

Majestatea Sa Regina-mama Elena a României, nascuta Alteta Sa Regala Principesa Elena a Greciei si a Danemarcei, la 3 mai 1896, mama Regelui Mihai, a fost fiica Majestatilor Lor Regelui Constantin I al elenilor si Reginei Sofia, nascuta Principesa a Prusiei. A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru si Pavlos ai Greciei. A fost stranepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si stra-stranepoata tarului Nicolae I al Rusiei

rn

Regina Elena a trait în România 19 ani, din anul 1921 pâna în anul 1932, iar apoi din 1940 pâna în 1948. A cunoscut cruda realitate a mai multor exiluri, mai întâi ca fiica a regelui Constantin I al elenilor, apoi ca fosta sotie a regelui Carol al II-lea si, timp de 38 de ani, ca Regina-mama

rn

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române a transmis un mesaj cu prilejul repatrierii ramasitelor sale pamântesti ale Reginei Elena. Ceremoniile au fost organizate în zilele de 18 si 19 octombrie.

rn

"Dupa sapte decenii, Regina-Mama Elena se întoarce în România pentru eternitate.

rn

Exilul ei, început la 4 ianuarie 1948, a continuat si dupa trecerea ei la Domnul. Regina-Mama revine acasa victorioasa în lupta cu Timpul, cu Destinul, cu Istoria. Puterea ei a stat în credinta si în calitatile umane cu care Dumnezeu a înzestrat-o.

rn

Regina Elena a calauzit pasii Regelui Mihai si, ani mai târziu, m-a îndrumat pe mine. Pentru doua generatii succesive ale Casei Regale, ea a fost far si lumina.

rn

Dar Regina a jucat un rol concret, vital, în Al Doilea Razboi Mondial, cultivând binele si înfruntând raul coplesitor si agresiv, dinauntrul si din afara tarii.

rn

Ea a salvat zeci de mii de vieti de cetateni români de origine evreiasca, a confruntat dictatorii, inumanitatea si nationalismul brutal, din respect fata de valorile umane si din credinta în Dumnezeu.

rn

Regina Elena a iubit România si oamenii ei, natura si istoria ei. Ea a crezut în locul tarii noastre în Europa. De aceea, România si întregul continent au datoria de a învata din umanitatea acestei regine.

rn

Regina Elena s-a gândit mereu la binele generatiilor viitoare. Ea a dorit o Românie demna si curajoasa. si întotdeauna a vazut ceea ce era mai bun în oamenii nostri. Gratie ei, tara noastra a fost mai respectata în lume. Acesta este întelesul profund al legamântului Reginei-Mama.

rn

Este datoria noastra sa-i continuam legamântul, construind o Românie care cultiva respectul pentru cel de aproape, încrederea în oameni, o societate care îsi foloseste energia pentru binele comun, nu pentru binele personal, o tara în care tinerii români sa doreasca sa traiasca.

rn

Regina se întoarce, dincolo de moarte, la tara ei, la Coroana ei, la ce a avut mai de pret, dragostea si încrederea în România.

rn

Odihneasca-se în pace!"