Regele Charels al III-lea al Regatului Unit, aflat în România pentru o vizită privată de câteva zile, și-a exprimat dorința de a-l cunoaște și de a-i strânge mâna zălăuanului Eduard Hellvig, director al Serviciului Român de Informații.

„Vreau să-l întâlnesc și să-i strâng mâna”, a spus Regele Charles, referindu-se la directorul SRI, Eduard Hellvig.

Cât timp s-a aflat în poziția de prinț, Charles a fost „patronul spiritual” al serviciilor de informații britanice și i-a mulțumit lui Hellvig pentru buna cooperare și relațiile dintre SRI și serviciile britanice, dar și pentru modul în care SRI își desfășoară activitatea, în contextul războiului Rusia-Ucraina.

“Prezent într-o vizită privată în România, Regele Charles III a transmis mulțumiri directorului SRI și angajaților Serviciului pentru modul exemplar în care își îndeplinesc mandatul de apărare a valorilor democratice și pentru contribuția de partea forțelor binelui în războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, precizează Serviciul Român de Informații, pe pagina sa oficială.

Director al SRI din 2015, Eduard Hellvig este zălăuan, fost elev al actualului Colegiu Național “Silvania”.

Eduard Hellvig a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Babeș-Bolyai în anul 1997. În timpul studiilor universitare, a obținut o bursă a Fundației Soros pentru o Societate Deschisă pentru proiectul “Cine guvernează sau cine deține puterea în România?”. Tot în timpul facultății, a ocupat și poziția de director de programe al Institutului de Analiză Politică din Cluj.

În 1997, proaspăt ieșit de pe băncile facultății, Eduard Hellvig a dobândit licența de broker al Bursei de Valori București.

În 2006 a absolvit Colegiul Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare “Carol I” și SES Centrul European de Studii de Securitate “George Marshall”.

În 2009 a devenit doctor în Științe Politice al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București (SNSPA).

În plan politic, în perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vice-președinte PNL Horia Rusu și al Ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu, precum și consilier al candidatului la președinția României, Mugur Isărescu.

În 2004 a fost ales deputat de Bihor în Parlamentul României. În anul 2006, a fost ales să facă parte din primii europarlamentari ai României, perioadă în care a făcut parte din Comisia de Comerț Internațional (INTA) și Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).

Este membru PNL din 2009, în 2009 devenind consilierul președintelui formațiunii politice de la acea vreme, Crin Antonescu. Din 2011 până în 2014 a ocupat funcția de secretar general al Partidului Național Liberal.

În 2012 a făcut parte din Guvernul Victor Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. În mandatul său, a lansat „Strategia pentru dezvoltarea turismului în Carpaţi”, realizată în strânsă colaborare cu reprezentanţii Casei Regale a Marii Britanii.

Eduard Hellvig a fost, de asemenea, vicepreședinte al Camerei Deputaților și a făcut parte din Comisia pentru Afaceri Europene și din Delegația României la Adunarea Parlamentară a NATO.

În 2015, a fost propus de președintele României, Klaus Iohannis, să preia conducerea Serviciului Român de Informații, funcție pe care o deține și în prezent.