Beneficiarii de servicii de asistenţă socială vor fi din nou trecuţi prin sită. In prezent sunt 54 de servicii de asistenţă socială, dar ar putea fi reduse la nouă, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, Familie şi Protecţiei Sociale de modificare a legii sistemului naţional de asistenţă socială. Sprijinul de la stat va fi nu numai comasat, dar se vor introduce criterii stricte de testare a veniturilor, atat a celor financiare, cat şi a bunurilor potenţiale aducătoare de venituri. Un prim pas s-a realizat deja, prin introducerea unor liste cu bunuri pe care le pot avea beneficiarii de ajutor social şi de ajutoare pentru incălzirea locuinţei pe perioada de iarnă, precum şi a unei liste de bunuri care ii exclud de la aceste drepturi.
O altă propunere este externalizarea serviciilor de asistenţă socială către ONG-uri. Asta inseamnă că organizaţiile non-profit ar putea primi bani de la stat pentru acordarea unor servicii sociale specializate pe categorii de beneficiari. De menţionat este că in judeţul Sălaj sunt infiinţate peste 2.000 de ONG-uri, insă cele care sunt active se pot număra pe degete. Se preconizează că descentralizarea serviciilor de asistenţă socială va duce la crearea de noi locuri de muncă şi la crearea unei competiţii benefice intre acestea. Iniţiativa a fost salutată atat de patronate, cat şi de ONG-uri.
Reforma ajutoarelor sociale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...