Pe 22 noiembrie poporul este chemat sa-si exprime vointa. Cu privire la trecerea la un Parlament unicameral si micsorarea numarului de parlamentari la maxim 300 de persoane. Referendumul care va fi organizat odata alegerile prezidentiale are rolul de a simplifica si eficientiza activitatea parlamentului. Actualul presedinte justifica optiunea organizarii referendumului prin aceea ca politicienii nu s-au tinut de cuvant si nu au modificat Constitutia, iar aceasta nu ar fi in concordanta cu realitatile momentului.
Initiativa pentru orga-nizarea referendumului nu poate fi privita decat ca una buna avand in vedere ca numarul parlamentarilor din Romania este mult prea mare in raport cu populatia. Avem cam acelasi numar de parlamentari ca si Statele Unite ale Americii, in timp ce locuitori avem mult mai putini.
Ideea de parlament unicameral a fost adoptata de mai bine de jumatate din tarile Uniunii Europene. La noi – ca la nimenea – cele doua camere ale acestui for au dovedit ca au atributii identice. Una dintre ele doar avea atributii decizionale pentru proiectele de lege, dar tot mai era nevoie de reunirea lor pentru proiectele cele mai importante.
Desigur ca o astfel de dezbatere, la care e invitat poporul sa-si spuna parerea este necesara. Lasata la latitudinea Parlamentului niciodata nu ar fi primit unda verde, iar momentul ales pentru desfasurarea referendumului este bine ticluit.
In primul rand pentru ca astfel, poporul starnit sa-si manifeste suveranitatea, infierand parlamentul bicameral, va avea o mai buna reprezentare la urne. Pe de alta parte, Traian Basescu are ocazia acum sa dovedeasca ca lupta pana la… mal pentru reforma promisa. Sau mai mult, sa se foloseasca de dezgustul electoratului pentru politicieni, in favoarea sa. Pentru ca badea Gligor nu poate sa fie decat foarte cucerit de acest proiect.
Referendumul lui Basescu, aspirator de voturi
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...