Curatirea terenului de resturi vegetale poate fi socotita o „jefuire a pamantului”, iar arderea lor drept o „crima impotriva naturii”. Prin experiente riguroase s-a dovedit ca eliminarea completa a paielor scade productia de grau, chiar daca creste cantitatea de ingasaminte chimice aplicate. Cu fiecare tona de porumb boabe sau grau se extrag din sol 25 de kilograme de azot, 12 kilograme de fosfor si 30 de kilograme de potasiu, cantitati care trebuie restituite solului pentru a-i mentine productivitatea.
Considerente agrotehnice
In asemenea conditii cel putin resturile vegetale pot fi restituite solului cu rolul lor benefic in mentinerea fertilitatii. Resturile vegetale aduc in sol o cantitate scazuta de azot (20-40 kilograme la hectar), dar ele joaca un rol hotarator in mentinerea proportiei de materie organica si in sinteza compusilor care intra in alcatuirea humusului. iata suficiente motive pentru a da atentia cuvenita folosirii tuturor resturilor vegatale. Acestea trebuie tocate (4-6 centimetri) si imprastiate cat mai uniform pe suprafata solului. Pentru a stimula activitatea microorganismelor, care descompun resturile vegetale se vor administra 10-15 kilograme de azot pentru fiecare tona de resturi vegetale. Materialul tocat este maruntit in continuare de viermi, rame, acarieni etc. si pe suprafata acestor fragmente se instaleaza o flora de ciuperci care distruge cuticula externa si patrunde in interior. Din acest moment pot intra in functiune si bacteriile care descompun materia organica.
Resturile vegetale astfel prelucrate sunt incorporate in sol prin aratura, dar nu mai adanc de 15-17 centimetri, unde se continua descompunerea aeroba a materiei organice. Introdusa in sol prea adanc se poate descompune anaerob, cu eliminarea unor substante toxice pentru germinarea semintelor.
Deci folosirea resturilor vegetale se coreleaza cu lucrarile solului, respectiv materialul tocat se amesteca cu stratul superficial al solului prin dezmiristire, iar dupa ce a inceput procesul de descompunere se incorporeaza in sol prin aratura.