Toti cei care au de recuperat bani din fostele taxe auto – taxa speciala, taxa pe poluare si taxa pentru emisiile poluante – mai au de asteptat, pentru ca Guvernul a decis sa prelungeasca termenul pentru restituirea banilor.
rn
Asadar, chiar daca teremenul limita era pâna la finele anului 2018, pentru o parte, si maximum in martie, pentru restul, oamenii mai au de asteptat pâna în vara lui 2019.
Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ieri, marti 12 februarie, in Parlament, la momentul aprobarii bugetului pentru anul 2019, ca ANAF va plati inapoi romanilor banii din fostele taxe auto cel tarziu pana la 30 iunie.
Ministrul Mediului mai sustine ca, pana in prezent, adica din 2017 si pana la finele anului 2018, a fost restituita suma de 2,8 miliarde de lei. Desi Ministerul Mediului a estimat ca suma necesara de restituit pentru fostele taxe auto se ridica la 6 miliarde de lei in 2017, dupa centralizarea tuturor cererilor ministrul Gratiela a declarat ca a mai ramas de restituit doar suma de 2,2 miliarde lei, bani care au fost cuprinsi in buget si vor fi restituiti prin ANAF. Guvernul promite asadar sa dea pana in iunie aproape cat a dat din 2017 pana acum.
Ministrul Mediului a mai declarat ca solutionarea cererilor de restituire a fostelor taxe auto merge mai greu pentru ca se fac verificari amanuntite, pentru a evita situatiile neplacute, si da asigurari ca exista premisele ca banii sa fie restituti chiar si mai repede de 30 iunie.
Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 52/2017, din data de 7 august, românii au putut depune cerere pentru a-si recupera banii de la stat, dupa ce au platit taxe de poluare care s-au dovedit a fi ilegale. Au putut sa faca acest lucru inclusiv cei care au înstrainat între timp masina pentru care platisera taxa catre autoritatile fiscale. Sunt foarte multi cei care au sperat ca guvernul se va tine de cuvant si, vazand ca banii nu se mai dau, nu au înteles ce se întâmpla, deoarece termenul la care trebuiau restituiti banii se apropie de final. Guvernul a recurs la o alta varianta, prin care sa prelungeasca aceasta perioada si sa le dea banii înapoi românilor pâna pe 30 iunie 2019.
Comisia Europeana a recomandat zilele trecute Guvernului Romaniei sa restituie banii in maxim doua luni, sau risca sa fie amendat. Concret, autoritatile de la Bucuresti ar putea fi amendate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din cauza ca Guvernul nu restituie mai repede fostele taxe auto cerute la prima înmatriculare a masinilor. Practic, CE a declansat deja procedura de infringement pentru ca România a încalcat legislatia UE. Trimiterea scrisorii este prima etapa a procedurii de infringement. În functie de raspunsul României, CE poate sa emita un aviz în care va indica motivele pentru care considera ca a fost încalcata legislatia europeana. Dupa trimiterea avizului motivat, Guvernul va avea alte doua luni pentru a da curs deciziei. Daca România nu se va conforma, CE va sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care va declansa urmatoarea etapa a procedurii de infringement. În etapa contencioasa, instanta europeana ar putea cere României si plata unor penalitati.
Restituirea fostelor taxe auto a fost decisa dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca sunt ilegale. În august 2017, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta, prin care se stabilea modul în care românii îsi vor primi banii înapoi din fostele taxe auto, dar si calendarul platilor, care este acum prelungit.