Recolta de grau se anunţă bună, dar vremea şi condiţiile de piaţă…
Peste nici o lună, combinele vor intra în lanurile de grâu. În Sălaj, mai bine ca în ultimii doi ani, au fost însămânţate în toamnă 6.184 de hectare cu grâu. Valentin Duca, directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj, consideră că în starea de vegetaţie culturile arată foarte bine, în special culturile cărora li s-au aplicat tratamente foliare. Totuşi, o undă de îndoială persistă în sufletul directorului. “Asta pentru că culturile de grâu se află în faza de umplere a bobului şi le-ar trebui ploaie. Lipsa pre-cipitaţiilor poate afecta serios această cultură. O coacere forţată ar duce şi la diminuarea producţiei. Şi apoi, nici rezerva de apă din sol nu este foarte mare, ştim cu toţii că nu prea a plouat în primăvara asta, în unele zone ale judeţului a plouat chiar foarte puţin, mi-e teamă să nu avem probleme”.
În Sălaj nu există nici un depozit de cereal
Când a ajuns vorba la depozitarea recoltei, Valentin Duca s-a arătat sceptic. I-am amintit că zilele acestea ministrul Agricuturii Daniel Constantin a depus la Parlament un proiect de lege privind reînfiinţarea certificatului de depozit. “Din păcate, chiar şi dacă proiectul devine act legislativ, pe noi, pe agricultorii sălăjeni, nu ne încălzeşte cu nimic. Spun asta deoarece în Sălaj nu există nici un spaţiu de depozitare a produselor agricole.stop_coloana Până în 1989 existau în judeţ 13 baze de recepţie a produselor agricole. S-au distrus toate, dar absolut toate, unele devenind fabrici de cravate, de mobilă, depozite de fiare şi materiale plastice.” Aşadar, agricultorul sălăjean va fi nevoit să-şi vândă producţia din capătul tarlalei, la preţul pe care îl stabilesc traderii. Un preţ de mizerie, un preţ umilitor.
Se prognozează o medie de 3.150 de kilograme de grâu la hectar
Cât despre media pe judeţ a producţiei de grâu, Valentin Duca prognozează că va fi mai bună cu cel puţin 100 de kilograme la hectar. “Dacă anul trecut am obţinut o medie de 3.050 de kilograme la hectar, anul cesta vom obţine cu cel puţin 100 de kilograme de grâu mai mult la hectar, deci în jur de 3.150 de kilograme. Anul trecut au fost zone unde s-au obţinut şi 4.500 de kilograme la hectar. ca de pildă Sărmăşag, Someş-Odorhei , Bobota.”
