Dacă n-ar fi plouat la inceputul acestei săptămani, campania de recoltare a orzului s-ar fi incheiat. Spun asta pentru că din cele 297 de hectare cultivate cu orz la nivelul judeţului Sălaj, 243 de hectare au fost deja recoltate. Zonele in care s-a finalizat această lucrare sunt pe Valea Someşului (Năpradea, Someş Odorhei, Surduc, Letca) dar şi in vestul judeţului, la Carastelec, Nuşfalău, Sărmăşag etc. Din situaţia de campanie prezentată de Direcţia pentru Agricultură reiese că de pe cele 243 de hectare s-au recoltat 656 de tone, ceea ce inseamnă o medie la hectar de 2700 de kilograme de orz. Nu e mult, nu e puţin. Să nu uităm că anul trecut media la hectar, la cultura de orz s-a invartit in jurul a 2.000 de kilogra- me şi chiar mai puţin. Imbucurător este faptul că orzul recoltat pană acum are o umiditate scăzută, sub 17 la sută şi poate fi depozitat fără să mai necesite o prealabilă uscare.
Bujiţă estimează 4000 de kilograme de grau la hectar
Pentru dezmiriştire şi eventualele arături de vară, din cele 243 de hectare au fost eliberate 104 hectare. Dacă vremea se dă pe brazdă, adică incetează ploile şi lanurile se usucă, cele 54 de hectare de orz rămase in picioare pot fi recoltate intr-o singură zi. Meteorologii prevestesc un sfarşit de săptămană insorit. Asta ne duce cu gandul la recoltatul graului. „In cel mult o săptămană se poate declanşa campania de recoltare a graului”, afirmă Ioan Bujiţă , director executiv al Direcţiei pentru Agricultură. El estimează o producţie medie in Sălaj de 4.000 de kilograme de grau la hectar. Cam mult, domnule Bujiţă, dar… La nivel de judeţ avem cultivată o suprafaţă de 5075 de hectare cu grau, 971 de hectare cu orzoaică şi 5100 de hectare cu ovăz, cereale păioase care aşteaptă secerişul.
Recoltă bună la orz, dar mai mică decat aşteptările
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...