Posturile de televiziune trebuie sa difuzeze, incepand cu 1 iunie, reality show-urile care prezinta in mod repetat scene de violenta fizica, psihica sau de limbaj si scene cu conotatie sexuala ori limbaj obscen numai in intervalul orar 23.00 – 6.00 a declarat marti presedintele CNA, Rasvan Popescu. Consiliul National al Audiovizualului (CNA) s-a intalnit, marti, cu reprezentantii televiziunilor centrale pentru a discuta proiectul de modificare a Codului audiovizual prin care reality show-urile si productiile care folosesc mijloacele reality show-ului si prezinta in mod repetat scene de violenta fizica, psihica sau de limbaj sau scene cu conotatie sexuala sau limbaj obscen sa fie difuzate doar intre orele 23.00 si 6.00.
La sedinta CNA au participat Elisabeta Sofron (Antena 1 si Euforia TV), Adriana Papureanu (Pro TV), Noni Mazilescu (Prima TV), Alin Petran (Realitatea TV), Mihai Margarit (TVR), Catalin Baleanu (Kanal D), George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA).
Proiectul va ramane in consultare publica 30 de zile
„Tinta este, in primul rand, acele emisiuni care fie sunt niste reality show-uri, fie folosesc mijloacele reality show-urilor, creand o adevarata confuzie intre realitate si functiune, si care de fiecare data au ca solutie o confruntare violenta la sfarsit, care se petrece de cele mai multe ori in familie, promovand o violenta conjugala care nu-si are locul, consideram noi, decat dupa ora 23.00”, a spus Rasvan Popescu, presedinte CNA. El a precizat ca mutarea acestor productii in intervalul orar 23.00 – 6.00 „va impune unei influente nocive mai putini minori”. El a facut referire la emisiuni precum „Tradati in dragoste”, de la Prima TV, „Test de fidelitate” , de la Antena 1, „Consilier de urgenta”, de la National TV, „Fata lui tata”, de la Kanal D, si „Inelul cu diamant”, care a fost difuzata de Euforia TV. Potrivit presedintelui CNA, proiectul de Decizie care impune mutarea in intervalul orar 23.00 – 6.00 a acestor productii va ramane in consultare publica 30 de zile si va intra in vigoare incepand cu 1 iunie.
Elisabeta Sofron, de la Antena 1 si Euforia TV, a spus ca emisiunile de acest gen prezentate de cele doua televiziuni ale trustului Intact sunt „productii de fictiune”, marcate ca atare prin cartoane la inceputul si sfarsitul programului. „Ele sunt difuzate si in alte tari europene, si dupa ora 20.00 si in prime time. Italia se mandreste cu astfel de productii (…) Emisiunile gen Home Video se dau si pe canalele pentru copii”, a spus Elisabeta Sofron, intrebandu-i pe membrii CNA daca stirile, care prezinta violenta, vor fi afectate de Decizia CNA.
Potrivit lui Rasvan Popescu, Decizia prin care emisiunile de tip reality show si productiile audiovizuale care folosesc mijloacele reality show-urilor sunt mutate in intervalul orar 23.00 – 6.00 nu are „nicio legatura cu stirile” si nu va afecta emisiunile de stiri. „Intretineti o confuzie intre realitate si fictiune si intotdeauna solutia este sa-ti bati nevasta (…) Incurajam productia proprie, dar nu cu solutia sa-ti bati nevasta. Incepem sa ne saturam de femei alergate cu drujba prin curte. Vreti sa faceti chestiuni de genul acesta, in opinia noastra nu se mai poate decat dupa ora 23.00”, a mai spus Rasvan Popescu. El a precizat ca este „un fenomen care creste gradul de violenta pe toate canalele”.
„Reality show bazat pe personaje fictive” este „un non-sens”
Gelu Trandafir, membru al CNA, a spus ca expresia „reality show bazat pe personaje fictive” este „un non-sens”. „Este o inselare a publicului. Lumea nu se uita de la inceput si nu sunt toti atenti la final (pentru a vedea cartoanele in care se spune ca emisiunea este de fictiune, n.r.). Este o chestiune care tine de respectul propriului public”, a spus Gelu Trandafir.
Si Narcisa Iorga a fost de parere ca in aceste productii audiovizuale exista „prea multa violenta”. „Ati ajuns sa considerati totul fictiune, datorita unei permisivitati din partea noastra. Ati venit cu niste contracte cu niste actori amatori si ati spus ca totul este fictiune. Violenta excesiva nu are ce sa caute pe ecran inainte de ora 23.00”, a spus Narcisa Iorga, precizand ca in aceste emisiuni apar scene de „bataie propriu-zisa”. „Eu socot ca toate emisiunile astea sunt de un prost-gust absolut, care jigneste inteligenta telespectatorului”, a spus Dan Grigore, considerand ca „piata” este cea care a impins televiziunile sa difuzeze astfel de emisiuni. Totusi, Elisabeta Sofron a explicat ca „totul vine dintr-o apetenta a publicului pentru astfel de productii”. Ea a fost contrazisa, insa, de membrii CNA.
Potrivit proiectului de Decizie, elaborat de CNA, pot fi difuzate numai in intervalul orar 23.00 – 6.00 productiile audiovizuale care prezinta, in mod repetat: „a) scene de violenta fizica, psihica sau de limbaj; b) scene cu conotatie sexuala ori limbaj obscen; c) persoane in ipostaze degradante; d) consumul de droguri”. De asemenea, in acelasi interval, 23.00 – 6.00, pot fi difuzate: a) filme horror, erotice, de o violenta extrema; b) competitii full-contact; c) emisiuni audiovizuale sponsorizate de producatorii de bauturi spirtoase. Decizia prevede si faptul ca „in clasificarea filmelor, radiodifuzorii se vor ghida si dupa clasificarea sub care filmul a fost difuzat in alte tari”. Potrivit lui Rasvan Popescu, proiectul de Decizie va fi votat de membrii CNA intr-o sedinta viitoare, urmand ca apoi sa fie postat spre consultare publica 30 de zile pe site-ul CNA. Decizia va intra in vigoare la 1 iunie. „Daca le curatati de continutul violent puteti sa le dati si la 20.00”, a mai spus seful CNA.