Cu toate ca pentru anul 2012 se anunta o crestere a nivelului veniturilor salariale medii, „mai binele” exista doar in statisticile oficiale.
Cifrele oficiale arata ca la nivelul judetului Salaj nivelul salariilor cunoaste un trend ascendent, in vreme ce rata somajului este stabila. Cu toate acestea, fiecare salajean resimte situatia economica proasta in care se gaseste intreaga tara si veniturile salariale nu-i sunt suficiente pentru un trai decent. Chiar daca previziunile arata un an 2012 mai bun din punctul de vedere al salarizarii in Salaj, realitatea portofelului spulbera iluziile de prosperitate.
Previziuni de crestere a veniturilor
Un studiu publicat de econtext.ro arata ca salariile medii vor creste in acest an in toate judetele tarii, cu diferente foarte mici intre ele, plaja majorarilor situandu-se intre 3,2 la suta si 6,1 la suta. In total, cresterea la nivelul tarii va fi de 5 la suta. Acelasi site precizeaza ca cel mai mare avans va avea loc in Arad, de 6,1 la suta, de la 1.364 de lei/luna in 2011 si pana la 1.437 de lei/luna in 2012. Pe locul urmator se situeaza Harghita, ceea ce e o veste buna deoarece acest judet este printre cele mai sarace din tara. In ceea ce priveste Salajul, econtext.ro scrie ca aici majorarea salariului mediu va avea o variatie de 4,6 la suta, de la 1.194 lei pe luna la 1.249 de lei pe luna, situandu-se pe locul 34 intr-un top al judetelor cu cea mai mare crestere.
Salarii mai mici decat media in Invatamant si in Sanatate
Ultima statistica publicata de Institutul National de Statistica (INS) se refera la datele corespunzatoare lunii noiembrie a anului 2011 si arata ca salariul nominal brut a fost de 2.054 de lei, in crestere cu 46 de lei fata de luna precedenta, in vreme ce castigul salarial mediu net a fost de 1.491 de lei, in crestere cu 34 de lei (plus 2,3 procente) fata de luna octombrie 2011. Cele mai bine platite sunt joburile din ramura de intermedieri financiare si asigurari, cu o medie de 3.480 de lei, in vreme ce salariile cele mai mici sunt inregistrate de angajatii din hoteluri si restaurante, cu o medie de 857 de lei. Acestea ar fi extremele inregistrate la nivel national. Exista totusi diferente si in interiorul aceleiasi ramuri de activitate, iar din datele INS-ului se pot vedea fluctuatiile de salarii din cadrul industriei. In acest domeniu, cele mai mari salarii se dau angajatilor din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu o medie de 2.704 de lei, si din industria extractiva – o medie a salariului net de 2.670 de lei. La polul opus sunt angajatii de la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare, cu un salariu mediu net de 1.336 lei.
Desi au fost in ultimii ani domenii blamate pentru castigurile salariale mari, administratia publica si apararea, dar si sistemul de asigurari sociale din sistemul public inregistreaza o medie a salariului net de 1.845 de lei, in vreme ce invatamantul se „lauda” cu un salariu mediu net de 1.318 lei, sanatatea si asistenta sociala – 1.252 de lei, iar artistii sunt platiti cu 1.041 de lei (salariul mediu net lunar).
Trebuie tinut cont, totusi, ca aici vorbim de luna noiembrie a anului 2011, cand a inceput sa se aplice majorarea cu 15 la suta a cuantumului brut al salariilor de baza acordata in baza Legii nr. 285 din 2010. Datorita acestei rectificari a reducerii salariilor din iulie 2010, in luna noiembrie 2011 castigul salarial mediu net a crescut in sectorul bugetar – cu 18,2 la suta in sanatate si asistenta sociala, cu 18 la suta – in administratia publica si cu 13,3 la suta in invatamant, in comparatie cu mediile inregistrate in luna precedenta.
Tot statistica arata ca indicele castigului salarial real in luna noiembrie 2011 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum a fost de 101,9 la suta.

Salariul mediu net, in crestere in Salaj
Directia Judeteana de Statistica Salaj nu ofera date decat pana in luna octombrie a anului trecut cu privire la nivelul salariilor inregistrate la nivelul judetului nostru. Cu toate acestea, din datele publicate de Directie se constata un nivel in crestere al veniturilor medii nete provenite din salarii in lunile august (1.085 de lei), septembrie (1.125 de lei) si octombrie (1.209 lei). Daca coroboram cu datele publicate de econtex.ro, care prevede o crestere de 4,6 la suta a acestei medii pentru anul 2012, tendinta de crestere se pastreaza, pana la suma de 1.249 de lei. Iar aici, o influenta o poate avea si cresterea salariului minim cu 30 de lei, de la 1 ianuarie 2012, de la 670 de lei la 700 de lei. O crestere care s-a aplicat doar salariului minim, insa care influenteaza media calculata la nivel de Salaj.
Revenind la datele furnizate de Directia Judeteana de Statistica, vedem ca in ultima luna de referinta (octombrie 2011) salariile medii nete din agricultura, silvicultura si pescuit au stagnat la 855 de lei – aceeasi medie s-a inregistrat si in lunile august si septembrie 2011. In schimb, au crescut in industri si servicii – de la 1.236 de lei in luna august, la 1.321 de lei in luna septembrie si la 1.525 de lei in luna octombrie a anului trecut. In domeniul serviciilor, salariul mediu net a cunoscut o crestere insignifianta pe perioada celor trei luni – de la 1.010 lei in august la 1.020 lei in septembrie si la 1.037 lei in luna octombrie 2011.
Cu doi lei mai mult la pensii
Anul trecut a insemnat pentru Salaj o scadere a numarului de pensionari inregistrati la nivel de judet. In primul trimestru al anului 2011 existau in plata un numar de 57.974 de pensionari, iar pensia medie se situa la 690 de lei. In trimestrul al doilea, numarul de pensionari a scazut la 57.877 de persoane, cu o pensie medie de 701 lei. Al treilea trimestru din 2011 pentru care exista date statistice a inregistrat din nou mai putini pensionari – 57.756, iar nivelul mediu al pensiilor platite in Salaj a crescut la 703 lei.
Aceleasi date arata si o crestere usoara a numarului de someri, la data de referinta, respectiv luna octombrie 2011. Dupa ce rata somajului s-a mentinut timp de doua luni la 5,9 la suta, in luna octombrie AJOFM Salaj inregistra o crestere a numarului de someri cu aproape 300 de persoane. Avem astfel 6.510 someri, dintre care 2.878 de femei, rata somajului fiind de 6,1 la suta.
Cifrele oficiale nu reflecta realitatea
Rezervele fata de cifrele oficiale, furnizate indiferent de care institut, se pastreaza in raport cu realitatile salajene. Discrepanta dintre cel mai mic salariu – care poate fi sub nivelul minim de 700 de lei stabilit prin lege odata ce se retin contributiile sociale, CAS-ul si impozit – si cele mai mari salarii obtinute la varfurile ramurilor de activitate poate provoca o cosmetizare a nivelului mediu obtinut din castigurile salariale. Daca un muncitor la un depozit unde se sorteaza ciuperci primeste salariul minim de 700 de lei, din care i se retin aproximativ 33 la suta contributii sociale, este pus laolalta cu prefectul judetului care are un venit salarial de 4.470 de lei, rezulta ca fiecare dintre ei castiga aproximativ 2.500 de lei lunar. Ca sa nu mai vorbim ca aici, la nivelul judetului Salaj, avem joburi bine platite din sistemul privat, cum ar fi directori de banci sau ai multinationalelor, al caror venituri salariale se ridica la mii de euro.
Un alt aspect al incorectitudinii actualului sistem de venituri, de data aceasta, in domeniul pensiilor, este semnalat de Augustin Precup, reprezentant al patronatului din judetul nostru: „Un muncitor din Armatura, dupa 30 de ani de munca, primeste o pensie de 800 de lei, fata de un pensionat militar care are pensie de 3.000 de lei. Muncitorul din Armatura primeste o astfel de pensie dupa 30 de ani de mancat fonta in turnatorie si, poate, mai apuca sa traiasca cinci ani dupa pensionare”. Pe de alta parte, un alt reprezentant al patronatelor, Ion Dragusin, director al grupului de firme Comat, contesta si statistica referitoare la somaj. „Noi ne laudam ca a scazut somajul. Nu-i adevarat! Aici se vorbeste despre someri in plata, dar populatia neocupata din judet este mult mai mare. Ii tin pe oameni in plata o perioada, apoi ies din evidentele lor”, spune Ion Dragusin.

Preturile cresc in viteza
Micile „progrese” anuntate de guvernanti cu privire la nivelul salarizarii si stabilitatea macroeconomica nu tin, totusi, pasul cu scumpirile cauzate de cresterea accizelor calculate dupa un curs de referinta mai mare la 1 octombrie 2011 si cu inflatia. De la 1 ianuarie s-a inregistrat o scumpire la mai multe produse precum carburantii, gazul, curentul, tigarile, alcoolul si cafeaua. Tot cifrele oficiale arata ca in luna decembrie 2011 preturile marfurilor si tarifele serviciilor pentru populatie au crescut in medie pe tara cu 0,23 la suta fata de luna precedenta si cu 3,14 la suta fata de luna decembrie 2010. Cresteri mai mari de preturi s-au inregistrat la urmatoarele produse: energie termica cu 2,05 la suta; apa, canal, salubritate cu 2,51 la suta; transport interurban C.F.R. cu 1,47 la suta; cheltuieli cu invatamantul cu 0,15 la suta si ingrijire medicala cu 0,13 la suta. Iar in luna ianuarie previziunile sunt tot de majorare a costurilor de trai pentru populatie.