Reabilitare pe banii guvernului si a consiliilor locale
Reabilitarea termica a blocurilor vechi reprezinta un deziderat mai vechi al guvernelor care s-au perindat la conducerea tarii in ultimii 7 ani. In prima faza, legea stipula ca, pentru acoperirea costurilor de productie, vor contribui, in egala masura asociatiile de locatari, primariile si guvernul. Dar masura s-a dovedit ineficienta deoarece, pana la inceputul acestui an, la nivel national, au fost anvelopate termic mai putin de 100 de blocuri de locuinte. Situatia este asemanatoare si in judetul nostru, iar pana acum nici un bloc din Salaj nu a fost anvelopat din banii guvernului.
Legea a fost modificata, in luna martie, prin ordonanta de urgenta, de actualul guvern, iar familiile cu posibilitati financiare reduse au acum sansa sa poata beneficia de lucrarile de izolare termica. Lucrari necesare si profitabile, conform opiniei specialistilor care afirma ca datorita izolatiei, factura la incalzire va fi mai mica cu 25-40%. Prin noile prevederi legislative, administratiile locale pot decide sa suporte contravaloarea lucrarilor de reabilitare termica a apartamentelor pentru proprietarii care nu au posibilitati materiale si, mai mult, finantarea va proveni, in proportie de 50% de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii, 30% – de la bugetele locale si 20% – de asociatiile de proprietari (cu 13 procente mai putin fata de vechea lege).
Lucrarile obligatorii sunt izolarea termica a peretilor exteriori, inlocuirea ferestrelor si usilor, inclusiv la intrarea de acces din blocuri, cu tamplarie performanta energetic, termoizolarea si hidroizolarea planseului peste ultimul nivel in cazul existentei sarpantei, dar si peste subsol, daca sunt locuinte (proprietate a persoanelor fizice) la parter.
Ministrul Vasile Blaga a declarat, la jumatatea lunii mai, ca in acest an au fost alocate 360 de milioane de lei pentru izolarea termica, suma fiind de 23 de ori mai mare comparativ cu 2008.
Suma necesara pentru reabilitarea unui apartament este de aproximativ 3500 de euro, din care 750 de euro revin proprietarului.
De precizat este si faptul ca prevederile legislative se refera la lucrari pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.
12 asociatii din Zalau au facut primele demersuri
Conform informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al primariei Zalau, la Directia Patrimoniu sunt depuse, pana in acest moment, 12 dosare din partea asociatiilor de proprietari, in vederea reabilitarii termice a cladirilor. Un numar redus de cereri, fata de numarul de asociatii (67) inscrise in evidentele primariei. „Faptul ca nu foarte multe asociatii s-au indreaptat spre acest proiect se datoreaza si faptului ca au preferat sa rezolve aceasta problema prin mansardari”, ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu.
Si daca asociatiile nu prea sunt interesate de reabilitare, nici primaria nu s-a chinuit prea tare pentru a sprijini aceste lucrari. In proiectul de buget pe anul 2009, consilierii au aprobat alocarea sumei de 100 de milioane de lei vechi, bani care de-abia ar ajunge pentru reabilitarea unui singur bloc. Cu toate acestea, Capilnasiu declara ca banii nu ar fi o problema deoarece primaria poate suplimenta fondurile, daca vor exista mai multe solicitari. „Sunt bani, mai mult decat suficienti, pe fondul de rulment, bani care nu pot fi folositi pentru altceva, decat pentru investitii. Nu am alocat in mod direct mai multi bani, deoarece nu am stiut cate cereri vor fi depuse, si, pentru a nu bloca banii, in momentul intocmirii bugetului local am avut in vedere estimarile noastre. In cadrul tuturor intalnirilor pe care le-am avut cu cetatenii, am vorbit si despre reabilitarea termica a blocurilor. Voi continua intalnirile cu zalauanii, in cartierele unde locuiesc, si vom mai discuta si despre acest program”, a adaugat Capilnasiu.
Se poate si gratis
Noile prevederi legislative vin si in sprijinul persoanelor cu dificultati financiare. Astfel, procentul de 20% care trebuie platit de asociatia de proprietari poate fi platit de primarie, prin decizii ale consiliilor locale, care vor stabili si modul de recuperare ulterioara a banilor. De asemenea, daca una sau mai multe familii sunt in imposibilitatea de a plati, partea acestora poate fi platita de primarie.
Reabilitarea termica – un esec in municipiul Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...