Autoritatile locale au cheltuit 9 miliarde de lei vechi pentru partea de proiectare, iar acum trebuie sa gaseasca inca 2,3 milioane de euro pentru a finanta lucrarile propriu-zise.
Recent, la Primaria orasului Simleu Silvaniei, a avut loc o intalnire de lucru organizata de catre primarul Septimiu Turcas cu specialisti in diferite domenii, subiectul fiind reabilitarea cetatii Bathory .
Intalnirea este urmarea faptului ca, la finele anului trecut, in luna decembrie, Primaria a scos la licitatie proiectul de reabilitare a cetatii feudale din orasul de sub Magura, iar conform celor declarate de Turcas, proiectarea a fost adjudecata de firma Utilitas din Cluj Napoca. „Eram dispusi sa oferim 13 miliarde pentru partea de proiectare, care este extrem de laborioasa, dar, in urma licitatiei a castigat firma clujeana care a fost de acord sa se ocupe de proiect pentru noua miliarde”, a precizat Turcas.
La intalnirea de la Simleu a participat prof. univ. dr. Szabo Balint cu o echipa de patru specialisti si un grup de experti din partea Muzeului Judetean, in frunte cu directorul acestei unitati, dr. Alexandru Matei. „Intalnirea s-a dovedit utila. S-au discutat probleme legate de reabilitarea stiintifica si in regim de urgenta a cetatii, punerea ei in circuitul turistic, amenajarea muzeului orasului – atat de mult dorit de simleuanii – in cladirea de patrimoniu „Leul”, in care a fiintat gospodaria comunala”, a mai spus Turcas. Expertii au convenit asupra functionalitatii, mobilarii si compartimentarii muzeului, amenajarii pe criterii stiintifice si s-au detaliat toate problemele la fata locului, pe teren sau in viitoarele spatii ale muzeului.
Marea problema a autoritatilor locale ramane insa gasirea fondurilor necesare pentru lucrarile propriu-zise. Conform primelor calcule, valoarea investitiei ar depasi 2,3 milioane de euro, iar intr-o varianta optimista complexul Bathory ar putea fi reabilitat complet in aproximativ 10 ani.
Istoria medievala a Simleului este strans legata de familia Báthory, familie princiara, care a jucat roluri importante in istoria transilvaneana. Cetatea Simleului (secolul XVI) a fost de-a lungul istoriei resedinta principilor ardeleni din familia Báthory, fiind teatru de razboi pentru armatele turcesti, care in anul 1660 au incendiat orasul. A fost si un centru important de unde generalul Iosif Bem a pornit, in anul 1848, actiunile militare pentru ocuparea oraselor de pe Somes: Jibou, Dej si Cluj.