Autoritatile locale au cheltuit 9 miliarde de lei vechi pentru partea de proiectare, iar acum trebuie sa gaseasca inca 2,3 milioane de euro pentru a finanta lucrarile propriu-zise.
Recent, la Primaria orasului Simleu Silvaniei, a avut loc o intalnire de lucru organizata de catre primarul Septimiu Turcas cu specialisti in diferite domenii, subiectul fiind reabilitarea cetatii Bathory .
Intalnirea este urmarea faptului ca, la finele anului trecut, in luna decembrie, Primaria a scos la licitatie proiectul de reabilitare a cetatii feudale din orasul de sub Magura, iar conform celor declarate de Turcas, proiectarea a fost adjudecata de firma Utilitas din Cluj Napoca. „Eram dispusi sa oferim 13 miliarde pentru partea de proiectare, care este extrem de laborioasa, dar, in urma licitatiei a castigat firma clujeana care a fost de acord sa se ocupe de proiect pentru noua miliarde”, a precizat Turcas.
La intalnirea de la Simleu a participat prof. univ. dr. Szabo Balint cu o echipa de patru specialisti si un grup de experti din partea Muzeului Judetean, in frunte cu directorul acestei unitati, dr. Alexandru Matei. „Intalnirea s-a dovedit utila. S-au discutat probleme legate de reabilitarea stiintifica si in regim de urgenta a cetatii, punerea ei in circuitul turistic, amenajarea muzeului orasului – atat de mult dorit de simleuanii – in cladirea de patrimoniu „Leul”, in care a fiintat gospodaria comunala”, a mai spus Turcas. Expertii au convenit asupra functionalitatii, mobilarii si compartimentarii muzeului, amenajarii pe criterii stiintifice si s-au detaliat toate problemele la fata locului, pe teren sau in viitoarele spatii ale muzeului.
Marea problema a autoritatilor locale ramane insa gasirea fondurilor necesare pentru lucrarile propriu-zise. Conform primelor calcule, valoarea investitiei ar depasi 2,3 milioane de euro, iar intr-o varianta optimista complexul Bathory ar putea fi reabilitat complet in aproximativ 10 ani.
Istoria medievala a Simleului este strans legata de familia Báthory, familie princiara, care a jucat roluri importante in istoria transilvaneana. Cetatea Simleului (secolul XVI) a fost de-a lungul istoriei resedinta principilor ardeleni din familia Báthory, fiind teatru de razboi pentru armatele turcesti, care in anul 1660 au incendiat orasul. A fost si un centru important de unde generalul Iosif Bem a pornit, in anul 1848, actiunile militare pentru ocuparea oraselor de pe Somes: Jibou, Dej si Cluj.
Reabilitarea cetatii Bathory va costa peste 2 milioane de euro
Articole
Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...