Scumpiri cu pana la 20% pentru politele auto. Motivul? Toate limitele in ceea ce priveste modul de calcul al tarifelor asigurarilor vor disparea. Comisia Europeana sustine ca actuala Lege RCA trebuie modificata, pentru ca acum incalca libertatea societatilor de asigurare in a-si stabili singure preturile. In urma liberalizarii pietei, unii cetateni vor plati mai putin, in timp ce soferii cu grad crescut de accidentare, cum sunt taximetristii, vor scoate mai multi bani din buzunare.
Potrivit proiectului de lege elaborat de Ministerul Finantelor, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu va mai controla modul de stabilire a preturilor asigurarilor RCA, fapt ce constituie un un risc de crestere majora a preturilor. Proiectul de lege mai precizeaza ca suspendarea contractului RCA la cererea asiguratului nu mai este posibila, insa nu stipuleaza obligativitatea RCA pentru masinile inmatriculate, dar neutilizate.
Segmentarea pietei, o regula impusa de Uniunea Europeana
Sorin Greceanu, directorul general al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania a declarat ca liberalizarea pietei va fi o masura apreciata de toti proprietarii de masini:
"Sunt reguli europene pe care trebuie sa le respectam. Vrem piata libera sau piata controlata? Am intrat in Uniunea Europeana si trebuie sa lasam preturile sa se formeze liber pe piata, asta inseamna ca preturile pot creste sau pot scadea pe anumite segmente. RCA-ul are posibilitatea acum sa fie segmentat si la anumite categorii sa scada pretul, la altele sa creasca, asta este si ideea, de asta a si intervenit Comisia Europeana. De exemplu, la categoriile soferilor cu experienta, care nu au un istoric de daune, ar putea fi stabilit un pret foarte mic. La fel si pentru un tanar sofer fara experienta, dar care traieste la tara, unde densitatea traficului nu este asa mare. Sunt mai multe segmente, sunt persoane fizice, sunt persoane juridice, masini mici, masini mari, taximetrie, distributie. Inainte nu aveam voie sa segmentam, dar daca avem voie sa facem acest lucru putem izola un risc din acesta mai pagubos, statistic vorbind, si sa ii construim un pret corect. Eu cred ca asta vrea orice consumator pana la urma, un pret corect, format in piata libera. Dar daca ii bag pe toti la gramada si nu pot sa segmentez in felul acesta, atunci si pretul e mai mare", a declarat Sorin Greceanu, director general al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania.