Cei 70 de salajeni bolnavi care au nevoie de dializa asteapta cu sufletul la gura sfarsitul scandalului pentru a se putea trata in siguranta
Razboiul hemodializei a fost cel care a provocat cutremurul in lumea medicala salajeana. Lupta pentru cei 70 de bolnavi dializati dusa intre Centrul de hemodializa al Spitalului Judetean din Zalau si Centrul HemoVest Zalau s-a lasat in luna iulie cu un control ministerial. Acesta a dus la demiterea directorului Spitalului, Ioan Muresan, prins la mijloc intre interesele partilor si interesul pentru tratarea corespunzatoare a pacientilor.
Ioan Muresan a fost sanctionat dur pentru ca nu a restructurat centrul de hemodializa, conform Ordinului ministrului Sanatatii, primit in luna mai. Dupa demitere s-a anuntat ca respectivul ordin a fost modificat si centrul de la Spital va functiona pana la finele anului. Atunci de ce a mai fost sanctionat directorul?
Comisia spune ca noul centru privat de hemodializa, HemoVest, a primit avizul de oportunitate de la DSP si nu de la Comisia ministeriala de Nefrologie. HemoVest contrazice insa comisia si sustine ca au acest aviz de la Ministerul Sanatatii si ca DSP-ul a dat un aviz de principiu, nu de oportunitate. Atunci, ce a inteles comisia care a facut controlul?
De la inceputul scandalului, bolnavii au fost complet derutati, nestiind ce-i asteapta suferind de o boala ce nu lasa loc de asteptare. Influentabili, din disperare, nu au stiut ce sa accepte, sa ramana la Spital, sau sa se mute la HemoVest. Din relatarile unora dintre ei, rezulta ca ar fi fost santajati pentru a ramane in centrul de la spital.
HemoVest nu-si explica tevatura
Deschiderea la Zalau a Centrului HemoVest, dupa cum am aflat de la reprezentantul legal al unitatii, Oana Sklerniacof, medic primar nefrolog, a avut loc cu intrunirea tuturor conditiilor legale. „De la SubComisia Nationala de Evaluare a Unitatilor de Evaluare a Unitatilor de Dializa Publice si Private am primit punctaj maxim la toate cerintele impuse. Mai precis, in urma vizitei de evaluare a membrilor comisiei din data de 23.06.2009, unitatea noastra a obtinut punctajul maxim la toate cele 46 de cerinte din protocolul de evaluare”. Intrebat cum isi explica toata tevatura creata, oficialul Hemo Vest nu a vrut sa emita vreo apreciere, pe motiv ca nu a primit nici un document oficial din partea ministerului referitor la rezultatele controlului, dar nu exclude ca „la mijloc ar fi interesele altor firme”.
In documentarea noastra facuta la fata locului, am constatat ca HemoVest este o unitate de hemodializa particulara din Zalau ce functioneaza intr-un imobil care nu aminteste de… fiorii unei unitati spitalicesti obisnuite. Din contra. Spatiul este ultramodern, aparatura de ultima generatie. Impresia pe care o ai este de Crown-Plaza.
Ce spun bolnavii
Unii dintre bolnavii tratati la HemoVest se numara chiar printre cei 58 de semnatari ai scrisorii deschise adresate ministrului Sanatatii, in care isi exprima nemultumirea vizavi de transferul lor la Hemo Vest, ca urmare a desfiintarii centrului de dializa al spitalului. „Mi-au spus la spital ca daca nu semnez, nu o sa mai am unde sa fac dializa si ca personalul de acolo va ramane fara serviciu. Mi-a fost frica pentru sanatatea mea si nu am vrut ca din vina mea sa fie dati oameni afara, asa ca am semnat”, spune Aurelia Turian.
Petru Chichisan, de 49 de ani, cu 12 ani de dializa: „Noua ani am fost dializat la Cluj, dupa care am venit la Zalau. Nu mi-au placut conditiile de la centrul spitalului. Aici dializa este mai eficienta, aparatura e mai noua si avem langa noi medici in aceasta specialitate”.
Ioan Dogar, de 57 de ani, cu 6 ani de dializa: „Diferenta dintre cele doua centre din Zalau e ca de la cer la pamant. Aici se fac analize saptamanal, lunar, trimestrial si semestrial. La stat, la spitalul judetean, nu sunt bani pentru analize”.
Floare Cheseli, 71 ani, de 12 ani dializata: „Avem la dispozitia noastra soferii care ne duc acasa, pe cand dincolo, la spital, stateam cu orele pana sa avem o ambulanta libera”.
Remus Bordas, 36 ani, un an de dializa: „Vin de trei ori pe saptamana si ma simt bine, datorita si aparatelor, dar si cadrelor medicale, care nu sunt doar bine pregatite, ci se si comporta asa incat sa te faca sa uiti prin ce treci. Nu mai sunt deloc stresat. Cat am fost la spital, m-am chinuit trei luni cu o infectie localizata pe coloana vertebrala. Degeaba am spus medicului ca am dureri insuportabile. Primeam doar calmante. Am venit aici si am fost tratat si pentru aceasta infectie. Acum nu ma mai doare. E drept ca si acolo ne-am inteles bine cu personalul, dar se vede ca e alt interes in sistemul privat fata de cel de la stat”.
Vladimir Sirghe, 54 ani, cu 15 ani de dializa, „pozitiv”: „Am facut dializa in Cluj, Oradea, Zalau, Bucuresti, Timisoara, Constanta. Dar nicaieri nu e ca si aici. Peste tot e aparatura veche. La spitalul Zalau am facut dializa 12 ani. Are aparatura veche, personal insuficient, iar medicul e internist, nu nefrolog”.
Aurelia Turau, Napradea: „Aici le pasa de noi! Cand l-am anuntat pe medicul din spital ca vreau sa ma mut la Hemo Vest, mi-a fluturat o foaie spunandu-mi: «Fara asta nu poti pleca!» Asa ca am fost nevoita sa evadez”.
La Spital, lacatul pe buze
In incercarea noastra de a ne documenta la Spitalul Judetean, am fost pur si simplu blocati. Ni s-a oferit o plimbare de la Ana la Caiafa. Directorul Ioan Muresan, contactat telefonic, ne-a spus ca este in concediu medical. Ne-a indrumat spre purtatorul de cuvant. Purtatorul de cuvant este insa si el in concediu. Am fost indrumati catre responsabilul cu PR, care ne-a spus ca avem nevoie neaparat de acceptul dnei. director Tilea, care il inlocuieste pe Muresan. Tilea nu a putut fi contactata. Din nou ni s-a recomandat PR-ul. Am renuntat. Urma logic, sa fim orientati spre Tilea, care nu era de gasit. Ne-am deplasat la centrul de hemodializa, unde medicul ne-a primit cordial, dar ne-a spus din start ca nu poate vorbi fara acordul doamnei Tilea. Fara raspunsul domniilor lor, care ne-au plimbat ca-n nuvela lui Caragiale, cu siguranta lumea va presupune ce va vrea. Credem ca nu ar tebui sa ne ascundem dupa deget, atata timp cat lucrurile ar fi in buna regula si mai ales cat aceasta unitate e sustinuta din bani publici.