Ministrul Finantelor, Florin Citu, a prezentat ordonanta de urgenta pentru amanarea ratelor. Va fi posibila, pana la 9 luni, doar ca nu va fi chiar cea mai buna solutie. Nu va fi cea mai buna mai ales pentru cine are de platit rate.
Textul ordonantei de urgenta era deja publicat online inainte de sedinta de Guvern din 26 martie.
Dupa ora 21, Florin Citu a confirmat ca a fost adoptata, iar romanii care au nevoie isi pot amana plata ratelor pentru maximum noua luni, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020.
Normele de aplicare vor fi publicate in 15 zile de la aprobarea OUG, iar cererea ca sa-ti amani ratele trebuie depusa pana la finalul starii de urgenta (declarata pe 16 martie).
Cine beneficiaza de amanarea ratelor?
OUG prevede optiunea aceasta atat pentru persoane fizice, cat si juridice – oricine are calitatea de imprumutat in contractele de credit. Exceptii sunt, dupa cum a precizat ministrul, institutiile de credit definite de Ordonanta Guvernului 99 din 2006. Citu a spus ca toti cei care sunt direct sau indirect afectati, ceea ce-i un pic neclar, ca in mare masura toti romanii sunt afectati.
Plata ratelor se poate suspenda pana la noua luni, dar se poate face si doar pentru o luna sau doua.
Cererile de suspendare se vor putea trimite atat electronic pe mail, cat si inregistrate prin telefon. Nu va fi nevoie de semnarea unui act aditional. Totodata, e de retinut ca cei care solicita amanarea sa nu aiba restante la plata ratelor.
Ministrul a spus in ceea ce priveste dobanda, ca va fi integrata in creditul existent. Da, pe scurt: daca amani plata ratelor, vei plati, in timp, mai mult. Exceptie fac creditele ipotecare la care statul a garantat plata dobanzii in proportie de 100%. "Statul va plati dobanda in locul cetatenilor si apoi va recupera suma intr-o perioada mai lunga", a transmis Citu.
In privinta creditelor ipotecare, data scadenta poate fi prelungita cu pana la cinci ani.
Florin Citu a mai anuntat adoptarea unei ordonante pentru unele masuri fiscale. Platitorii de impozit pe profit vor primi un bonus de 5% (contribuabili mari) sau 10% (contribuabili mici si mijlocii) daca achita acest tip de impunere pana pe 25 aprilie.
Astfel, tot in cazul firmelor, vor putea beneficia de suspendare daca nu sunt in insolventa si si-au intrerupt activitatea partial si total ca urmare a situatii in care se regaseste Romania. In acest sens au fie un certificat de la Ministerul Economiei, fie au certificat emis, in baza unei declaratii pe raspundere proprie, care atesta ca le-au scazut veniturile cu cel putin un sfert in martie comparativ cu ianuarie si februarie.
Urmeaza aplicarea ordonantei, care nu se va intampla mai curand de saptamana viitoare, cand vor fi elaborate normele de aplicare, potrivit ministrului Citu.